Hamilelikte X Işınları ve Diş Röntgeni

11 Şubat 2014 Devamı

X ışınlarının ne kadar zararlı olacağı ve bebeğe zarar verip veremeyeceğini; ışının maruz kalındığı dönem, verilen radyasyon miktarı ve çekilen filmin hangi bölgeye yapıldığı belirler.

Normalde tanı için çekilen (örneğin bir akciğer filmi) bir film ile alınan radyasyon miktarı 5 rad’tır ve bir probleme sebep olmaz. X ışınının zararlı olup sakatlığa yol açabilmesi için yüksek dozda (100 -300 rad gibi) maruz kalınması gerekmektedir. Diş röntgenlerindeki doz önemsenmeyecek kadar düşük düzeydedir.

Röntgen çekiminin zaruri olduğu durumlarda anne karnını kapatmak için kurşun yelek giydirilmesi tavsiye edilir.
Gerek olmadıkça küçükte olsa risk almamak için acil gerekliliği olmadıkça röntgen çekilmemeli ve röntgen çekim odalarına girilmemelidir.

HAMİLELİKTE DİŞ RÖNTGENİ FİLMİ ÇEKİLMESİ

Gebelikte 10 radın üstünde radyasyona maruz kalınması durumunda fetusta zeka geriliği ve göz anomalisi oluştuğu gösterilmiştir.Genel olarak tanı amaçlı kullanılan X-Ray filmleri 5 raddan bile daha az radyasyon içermektedir.

Hamilelikte diş röntgeni filminin içerdiği radyasyon dozu sadece 0.01 mili rad olduğu için güvenle diş filmi çekilir.Diş filminden bebeğin zarar görebilmesi için 100.000 bin kez diş filmi çekimi gerekir!

Etiketler: , , , , , , , , , , , , ,

Kategori: Genel, Haberler, Hamilelik