Hamilelikte Grip Tehlikesini Hafife Almayın

22 Ocak 2014 Devamı

Hamilelerde grip bazı etkenler sebebiyle daha da tehlikeli olabiliyor. Bu sebeple uzmanlar hamileleri, grip salgınına karşı daha dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Uzmanlar, kış aylarında hamilelerin ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin, çok fazla dışarı çıkmamalarını ve tokalaşmak gibi yakın temastan kaçınmalarını tavsiye ediyor. Bağışıklık sistemlerinin zayıflamış olması ve sınırlı ilaç kullanabilmeleri, grip olan anne adaylarında komplikasyon riski ortaya çıkartıyor, ‘bebeğime bir şey olabilir’ korkusu da stres kaynağı oluyor. Hastaneler grip vakalarıyla dolup taşıyor. Hastalık 7’den 70’e herkesi etkiliyor. En fazla risk altında olan grubun içinde hamileler de var. Çünkü bağışıklık sistemleri zayıflamış olan hamileler, sınırlı ilaç kullanabilmeleri nedeniyle komplikasyon riskiyle karşı karşıya. Ayrıca, ‘bebeğime bir şey olabilir’ korkusu da anne adaylarının stres yaşamasına yol açıyor.

Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Yasemin Çakar Kement, gebelerin bağışıklık sisteminin yanı sıra dolaşım ve solunum sistemlerinde de değişimler olması nedeniyle bu tür enfeksiyonlar açısından risk altında olduklarını söylüyor. Dr. Kement, “ÜSYE deki viral etkenler normal koşullarda bebeğe geçmez ve bebekte istenmeyen durumlar oluşturmaz ancak bazen grip, zatürre gibi hayatı tehdit eden durumlara ve yüksek ateşe yol açabildiğinden özellikle de hamilelikte hafife alınmaması gereken bir hastalıktır” diyor. ÜSYE denilince genel olarak grip ve soğuk algınlığının anlaşıldığını, her iki hastalığın da damlacık enfeksiyonu şeklinde havadan bulaştığını hatırlatan Kement, “Virüsü taşıyan kişi hapşırdığında milyonlarca virüs havaya karışır ve kişinin göz, burun ve ağzından girerek enfeksiyona neden olur ayrıca direk temas ile eller de bulaşmada rol oynar” ifadesini kullanıyor. Tedavide genellikle ağrı ve kırgınlık giderici ilaçların kullanıldığını vurgulayan Kemet, şöyle devam ediyor: “Bol sıvı alınması, istirahat edilmesi, başın yüksekte yatılması, burun tıkanıklı olduğu takdirde okyanus suyu spreylerinin, boğaz pastillerinin kullanılması ile bir hafta içinde belirgin düzelme olması beklenir ancak öksürük daha uzun süre devam edebilir. Bir hafta içinde düzelme olmaması ateşin 38 derecenin üzerine çıkması durumlarında doktora başvurulmalıdır.”

TOKALAŞMAKTAN UZAK DURUN
Anne adaylarının gripten korunmak için dengeli ve sağlıklı beslenmesi gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Yasemin Çakar Kement, diğer korunma yolları hakkında ise şunları söylüyor: “Kış aylarında fazla dışarı çıkmamalı, tokalaşma gibi yakın temastan kaçınmalıdırlar. 13. gebelik haftasından doğuma kadar geçen süresi sonbahar ve kış aylarına denk gelen gebelerin grip aşısı olmaları önerilmektedir. Grip aşısı canlı virüs içermeyen hamilelikte ve emzirme döneminde kullanılabilen güvenli bir aşıdır. Bununla birlikte aşı sonrası annede gelişen antikorlar bir miktar bebeğe de geçerek yaşamının ilk aylarında bebeği de gribe karşı koruyacaktır. Aşıdan sonra enjeksiyon alanında lokal hassasiyet ve şişlik, hafif ateş ve halsizlik, nadiren alerjik reaksiyon gelişebilir. Grip aşısı gribe neden olmaz.“

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,

Kategori: Genel, Haberler, Hamilelik, Sağlık & Güzellik