Kan Kanseri Nedir, Belirtilleri Nelerdir?

11 Kasım 2013 Devamı

Halk arasında kan kanseri olarak bilinen lösemi, kandaki alyuvarların aşırı derecede çoğalması sonucu oluşur. Hastalıktan etkilenen hücreler, denetimden çıkar ve bağımsız hareket etmeye başlayarak kan hücrelerinin üretildiği organlara ve diğer organlar ile dokulara yerleşerek yapısal yıkıma neden olurlar. Kan kanseri türleri ise dört başlık altında toplanıyor. Akut lösemi, kemik iliğindeki lenfosit adı verilen hücrelerde gelişim gösterir, hücreler hızla çoğalırken uygun şekilde olgunlaşmazlar. Bu hastalık hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilse de çocuklarda görülme oranı çok daha fazladır. Kronik lösemi, erişkinlerde görülebilen bu tip lösemi lenfositlerde gelişir, hücreler olgun görünümde olsalar da bazı hücreler normal değildirler. Akut miyeloid lösemi, çocuklarda ve yetişkinlerde görülebilen bir lösemi türüdür. Kronik miyeloid lösemi ise, lökositlerin anormal gelişimi ile oluşur. Çocuklarda nadiren görülür, yetişkinlerde ise oldukça sık rastlanılır.

KAN KANSERİ BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Akut kan kanserlerinde sık görülen başlangıç belirtileri, deride morumsu kırmızı küçük kanama odaklarının oluşması ve diş eti ile burun kanamalarıdır. Dil ve dudaklar genellikle kuruyup çatlar, diş etlerinde şişmeler görülür. Hastalığın ileri safhalarında zamanla halsizlik, baş dönmesi kalp atışlarında hızlanma ve yorgunluk ile birlikte nefes darlığı yaşanmasıdır. Akut kan kanserleri çok hafif ve değişken belirtiler ile ortaya çıksa da gerekli kan tahlillerini yaptırma durumunda belirtileri kolaylıkla bulunabilir. Kronik kan kanserlerinde kronik miyeloit bir yetişkin hastalığı olduğundan dolayı otuz ile altmış yaş arasında sıklıkla görülebiliyor. Kadınlarda rastlanma oranı erkeklere nazaran daha çoktur. Belirtileri olmadan başlayabilen tek kanser türüdür.

Sıradan yapılan kan tahlili veya check-up sırasında saptanabilen olgular hastalığın klinik belirtileri kan tablosu değişikliklerinden iki veya üç yıl sonra ortaya çıkabilmektedir. En belirgin özelliği ise dalakta yaşanan büyüme problemidir. Tüm kanser türleri ile birlikte değerlendirildiğinde kan kanseri erişkinlerde yüzde almış, çocuklarda ise yüzde yetmiş yedi oranında iyileşmesi mümkün olan bir hastalıktır. Kan kanseri tedavisinde amaç kandaki akyuvarların sayısının azalmak olduğundan tedavinin temeli kanser ilaçlarını kullanmaktır. Yoğun tedavi uygulandığında hasta oldukça sarsılır. Lösemi hastalarında görülen bulantı, kusma, saç dökülmesi, enfeksiyonlara eğilimin artması kemoterapinin yan etkileridir. Görülen kemoterapinin sonrasında yapılan kemik iliği nakli ile iyileşme ihtimali oldukça yüksektir. Kemik iliği nakli ölümcül olan ve akut lösemi tiplerine uygulanabiliyor. Kan kanseri ve tüm kanser türlerinde beslenme oldukça önemlidir. Öğün saati olmadığında zamanlarda acıksanız bile yemek yemeli ve yiyeceklerin iyi pişmiş olmasına dikkat edilmelidir. Çiğ sebze ve meyvelerin yıkanması oldukça önemlidir. Lokmaları iyice çiğnenmeli ve yavaş yenmelidir. Kesinlikle yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı ve sindirimi zor olan besinlerden kaçınılmalıdır. Özellikle kramplara sebep olabileceği için kafeinli içeceklerden uzak durulmalı yüksek kalorisi olan proteinli yiyecekler tercih edilmeli. Kontroller ihmal edilmemelidir.

Etiketler: , , , , , , , , , , ,

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik