‘Lösemi Tedavi Edilebilir Bir Hastalık’

02 Kasım 2013 Devamı

Yrd. Doç. Dr. Serkan Ocakçı, çocukluk çağında teşhis edilen Lösemi’nin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Serkan Ocakçı, çocukluk çağında teşhis edilen Lösemi’nin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu hatırlattı ve belirtileri konusunda aileleri daha dikkatli olmaya çağırdı. Yrd. Doç. Dr. Serkan Ocakçı, akut löseminin çocuk ve ergenlik çağında 1 milyon kişinin 5 veya 6’sında görülebildiğini hatırlattı ve “Çocukluk çağında akut lösemi tedavisi erişkin hastalara göre daha yüz güldürücüdür. Hastalık tipi ve risk faktörleri uygun olmak koşulu ile 10 hastanın 9’u uygun takip ve tedavi ile iyileştirilebilir” dedi. 02-08 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda aileleri lösemi konusunda daha dikkatli olmaya davet eden Ocakçı, hastalık belirtileri hakkında bilgi verdi.

Löseminin ilk olarak yüksek ateş, halsizlik, kilo kaybı, burun kanaması, diş eti kanaması, vücutta morlukların belirmesi, iştahsızlık, boyunda, koltuk altında, kasıklarda lenf bezi şişmeleri, karaciğer ve dalak büyümesi ile kendini gösterdiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ocakçı, “Bu belirtiler olduğunda bir hekime başvurularak tam kan sayımı ve muayene yapılması gereklidir” dedi.

Yakın aile bireylerinde lösemi görülmesi başta olmak üzere erişkinler için de dengesiz beslenme, alkol ve sigara kullanımı, aşırı kilo alma, kimyasal maddelere yoğun ve kontrolsüz olarak maruz kalma, önceden kemoterapi veya ışın tedavisi uygulanmış olmasının önemli risk faktörlerini oluşturduğunu belirten Ocakçı, löseminin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu hatırlattı ve “Çocuk ve ergenlik çağında 1 milyon kişinin 5 veya 6’sı akut lösemi olabilir. Çocukluk çağında akut lösemi tedavisi erişkin hastalara göre daha yüz güldürücüdür. Hastalık tipi ve risk faktörleri uygun olmak koşulu ile 10 hastanın 9’u uygun takip ve tedavi ile iyileştirilebilir” diye konuştu.

Lösemili Çocuklar Vakfı verilerine göre Türkiye’de her yıl 16 yaş altı 1200 ila 1500 çocukta lösemi vakası görülüyor. Kemik iliğinde bulunan kan yapıcı hücrelerin gelişimini tamamlamayarak anormal hücrelerin ortaya çıkması sonucu gelişen lösemi, kanda bulunan oksijen taşıyan alyuvar, mikroplarla savaşan akyuvar ve kanamalarımızı durduran trombosit hücrelerinin azalması ile kendisini gösteriyor.

Etiketler: , , , , , , , , , , , ,

Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler