Havale Nedir?

09 Kasım 2013 Devamı

Havale Belirtileri

Değişik sebeplerle ve aniden oluşabilen bir rahatsızlıktır. Havalenin oluşum sebepleri değişiklik ve farklılık göstermektedir. Bunlar arasında sıralayabileceğimiz yeterli oksijenin alınamaması, bebeğin dünyaya gelirken geçirdiği zor doğum şartları bunlar arasında sayılabilecek seçeneklerdendir. Ateşli hastalıklara bağlı oluşan havalelerde en çok altı ay ile 3 yaş arasında rastlanılmaktadır. Havale geçiren bir bebekte mutlaka bir doktor kontrolü gerekliliği bulunmaktadır. Havalenin nasıl oluşacağı ve başlayacağı bilinmemekle birlikte birkaç saniyeden 1-2 dakikaya kadar sürebilmekte ve yaşanan bu süreç içerisinde bilinç kaybı, kendini bilmeme, nefes almadan güçlük, tıkanıklık ve kasılma gibi belirtiler ile havale kendini belli etmektedir.

Ateşli Havale

Havale genellikle yani daha sıklıkla yeni doğan bebeklerde görülebilmektedir. Bebeklerde görülen havalede de etken zor bir doğum süreci yaşayan bebeğin yeterince oksijen alamaması, beynin doğuştan bazı hastalıkları ve enfeksiyon hastalıkları süt çocuklarındaki en sık karşılaşılan havale sebeplerindendir. Yeni doğan bebeklerde ve daha ileriki bebeklik dönemlerde sıklıkla tekrarlanan ateş nöbetleri de havale oluşumunu tetikleyen etkenlerdendir. Bebeklik döneminden geçiş olan çocukluk döneminin başlamasıyla birlikte geçirilen mikrobik ve ateşli hastalıklar nadiren havaleye sebep olabilse de bazı nedeni bilinmeyen etkileyici faktörlerde havalenin oluşumunu sağlayabilmektedirler. Yetişkinlerde görülen havale sebepleri arasında da beyin içerisinde bulunan ur, kanama gibi durumlar, kan şekeri düşüklüğü, kan kalsiyum seviyesindeki dengesizlikler ve ayrıca kadınlarda hamilelik zehirlenmeleri de bunlar arasında sayılabilir. Ateşli hastalıklar sonrasında geçirilen havale nöbetlerinin ayrıca incelenerek araştırılarak değerlendirilmesi gereklidir.

Bebeklerde Havale

Havalenin sebepleri araştırılarak incelenerek daha sonra tedavisine geçilmektedir. Fakat bebeklik ve çocukluk dönemlerinde yaşanılan havalelerdeki en önemli etken ise geçirilen ateşli hastalıklardır. Ateşli hastalıkların sebep olduğu havalede en çok altı ay ile en çok üç yaş arasında daha fazladır. Bu dönemde geçirilen havalelerde daha çok kız çocuklarında görülebilmekte erkek çocuklarında ise az sayıda görülmektedir. Üst solunum yolu ile bulaşan ve gelişen rahatsızlıkların sonucu oluşan şiddetli ateş ile havale oluşumu tetiklenmektedir. Ateşe bağlı olarak oluşan havalede ateşin çok yükselmesinden dolayı ani yükselen ateş de havalenin oluşumunu güçlendirmektedir.

Soğuk Havale Belirtileri

Havale nöbeti geçiren çocuklardaki görüntülerinde baygınlık hissi, kendini bilememe, ani kas hareketleri görülebilir havale sonrasında kendini bilmezlik durumundan sonra birkaç saat dinlenme ve toparlanma hali oluşacağından uyku hali oluşacaktır. Havale geçiren çocuğun nefes alış verişinde zorlama oluşabileceğinden dolayı çocukların solunum yolları açık tutulmalıdır. Dilini ısırması engellenmeli mümkünse hemen rahatlatıcı ilaçlar verilmelidir. Ayrıca ateş düşürücü ilaçlar ve antibiyotik tedavisi de uygulanabilir. İlk defa havale geçiren bir çocukta beyin elektrosunun çekilerek ve diğer tetkiklerin ve araştırmaların yapılması ile havalenin oluşumunun neye bağlı olduğu saptanır. Havaleyi oluşturan ateşli hastalık dışı bir sebep var ise o da ortadan kaldırılması ve ikinci defa bir havale ile karşılaşılmaması için doktor kontrolünde bulundurulmalı ve uygun ilaç tedavisinin sürekliliğinin sağlanması gereklidir. Özellikle küçük çocuklarda havaleden korunmak için ateşli halinde üstünün soyularak ılık bir su kompleksinin yapılması halinde ateşin kontrol altına alınması sağlanabilir.

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik