Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

12 Kasım 2013 Devamı

RAHAT BİR HAMİLELİK İÇİN

Anne adayları vücutta dokuz ay boyunca vücutta oluşan değişikler sebebiyle zaman zaman bir takım sorunlar ile karşılaşabiliyorlar. Hamileliğin çeşitli dönemlerinde dikkat edilmesi gereken noktalar ise hamileliğin evrelerine göre farklılık göstermektedir. Anne adaylarının rahat bir hamilelik için beslenmeden, giysi seçimine kadar birçok konuda dikkatli olması gerekmektedir. Hamilelik, kadınların hayatında ki en önemli dönüm noktalarından biridir. Anne adayları, bebeğin normal büyümesi ve gelişmesini sağlamak için yeterli ve dengeli beslenmek zorundadırlar. Bebek anne rahminde annenin yedikleri ile beslenir, büyür ve gelişir. Hamilelik süresinde annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi sonucunda ölü doğum, erken doğum, ağırlıkla düşük doğum, bedensel ve zihinsel yönden özürlü bebek doğumu gerçekleşebilmektedir.

HAMİLELİK BOYUNCA ANNE ADAYLARININ DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

Hamileliğin ilk günlerinde geçirilen yüksek ateşe oldukça dikkat edilmesi gerekiyor. Yüksek ateş bebeğin dış görünüşünde bir anormalliğe sebep olmasa da bebeğin beyin dokularının büyümesini olumsuz yönde etkiler ve bebeğinizin zekâ özürlü doğmasına sebep olur. Anne adayları için diğer önemli nokta hamileliğin ilk üç ayında yaşanan stres, bebeğin gelişiminde oldukça olumsuzlara sebep olurken bebeğinizde kalıcı hasarlar da yaratabilmektedir. Anne adayları, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için istirahat etmeli, egzersiz yapmalı, sağlıklı gıdalar ile beslenmelidirler. Alkol ve sigaradan kesinlikle kaçınırken ev işlerini yaparken de oldukça dikkatli olmalılar. Hamilelikte sık yaşanan tansiyon veya şeker düşmesi gibi durumlarla karşılaşılabileceğinden, sandalye ve merdivene çıkarak temizlik yapmak, uzun süre çömelerek iş yapmak, dış pencere camlarını silebilmek için uzanmak oldukça risk taşıyan hareketler olacaktır. Ev temizliğinde kullanılan malzemeler de doğmamış bebeğinizin üzerinde olumsuz etkiler oluşturacağından temizlik malzemelerinin kullanımında dikkatli olunmalıdır. Hamilelik döneminde ilaç kullanımı da oldukça önemlidir. Doktorunuza danışmadan kullanılan ilaçlar bebeğinizin sağlığı açısından oldukça önemli sonuçlar doğurabilir. Az miktarda da olsa hamilelik sürecinde oluşan kanamalarda, yüksek ateş, şiddetli bulantı ve kusma, baş ağrısı gibi şikâyetler olduğunda ciddi problemlerin ön habercisi olabileceğinden hemen doktora başvurulmalı ihmal edilmemelidir. Hamilelik sürecinde, rahat vücudu sıkmayacak kıyafetler tercih edilmeli, yüksek topuklu ayakkabılardan sakınılmalıdır. Çay, kahve ve Cola türü içecekler mümkün olduğunca azaltılmalı, egzersiz ve spor faaliyetlerine doktorunuzun önerileri doğrultusunda zaman ayırmalısınız.

Anne adayları için, günlük uyku süresi 7 – 8 saat olmalı, sık ve azar azar beslenilmeli ve kesinlikle öğün atlatılmamalıdır. Hamilelikte besin çeşitliğine önem verilmeli tek tip beslenme alışkanlığından uzak durulmalıdır. Aşırı kilo alımının önlenmesi açısından şekerli, unlu, yağlı besinler mümkün oldukça az tüketilmelidir. Hamilelik sürecinde tansiyon yüksekliği sorunu yaşanacağından turşu ve tuzdan uzak durulması gerekmektedir. Günde 3 litre su tüketilmeli ve bol bol taze meyve ve sebze ile beslenmeye dikkat edilmelidir. Düşük kilolu hamileler açlıktan ve susuzluktan kolay etkileneceğinden küçük porsiyonlar halinde sık besin tüketilmelidir.

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kategori: Genel, Haberler, Hamilelik