Evdeki Tehlikelere Dikkat!

28 Şubat 2013 Devamı

Ailece paylaşılan ev, herkes için en sevilen ve huzur bulunan mekandır. Çünkü evin sıcak havası başka hiçbir yerde bulunmaz, üstelik ev en güvenli ortam sayılır ve bazı ihtimallerin dışında evde bir kaza olasılığı yok gibidir. Ancak bu kural yetişkinler için geçerlidir. Çünkü en güvenli yer sayılan ev içinde bebeği ya da çocuğu bekleyen pek çok tehlike söz konusu olabilir. Özellikle yeni yürümeye başlayan bebekler çok meraklı olur ve ev içinde sürekli bir keşfe çıkarlar. Bu keşif sırasında da sıkça ağızlarını kullanırlar. Bebeğin kendini anlatamaması ve tecrübesizliği kazalara yol açabilir. Çocuk ayaklanmaya başladığında ise başka tehlikeler gündeme gelir. Anne babaların tüm dikkatlerine, ikazlarına rağmen çocuğun hızlı büyümesi, meraklarının artışı ve keşif dürtülerinin yoğun olması kaza ihtimallerini arttırır. Evin her köşesinde alınacak çeşitli önlemlerle bu kazaların önüne geçilebilir.

MUTFAK

Mutfak evin en çok kullanılan bölümlerinden biridir ve meraklı bir çocuk için potansiyel tehlikelerle doludur.

Ocak ve fırın: Tavaların sapları fırının ön kısmına değil, ters yöne doğru uzatılmalıdır, böylece çocuğun tavanın sapını tutup içindekileri üzerine dökmesine engel olunabilir. Sıcak fırının kapağı kesinlikle açık bırakılmamalıdır.
Isıtıcılar: Evdeki su ısıtıcıları açık bırakılmamalı, kahve, çay gibi sıcak içecekler çocuğun erişemeyeceği yerlere konmalıdır. Bir fincan kahve bile önemli yanıklara sebep olabilir.

Masa ve Tezgahlar: Çocuğun ulaşabileceği yerlere ağır, kırılabilecek ve keskin eşyalar konmamalı, tabure ve sandalyeler masa, tezgah kenarı gibi yerlerden uzağa konmalıdır. Çocuk bunlara tırmanmayı deneyebilir. Masa örtüsünü tırmanmak için çekebileceğinden kullanmamak daha uygun olur.

Elektrikli Ev Aletleri: Bu tür aletlerin kordonları toplu durumda
bırakılmalı ve kenardan sarkmamalarına dikkat edilmelidir. Aksi halde çocuk bunları çekebilir ve aleti üzerine düşürebilir. Elektrikli aletlerin fişleri, kullanılmadığı zamanlarda prizde bırakılmamalıdır.

Yerler: Mutfak zemininin kaygan olmamasına dikkat edilmeli, temizlik sırasında çocuk mutfakta tutulmamalıdır.

Buzdolabı: Buzdolabının kapısının kapalı olup olmadığı sürekli kontrol edilmeli, buzdolabında alt raflara süt, su şişesi gibi kırılacak şeyler konmamalıdır.

OTURMA ODASI

Oturma odaları hem ebeveynlerin hem de çocuğun ihtiyaçları ve güvenliği doğrultusunda düzenlenmelidir.

Ütü: Ütü güvenli ve çocuğun ulaşamayacağı bir yerde durmalıdır. Duvara monte edilmiş bir ütü askısı en idealidir. Ayrıca ütünün işi bittikten sonra fişte bırakılmamasına dikkat edilmelidir.

Mobilyalar: Sivri köşeli masa ve sehpaların köşelerine plastik koruyucular takmak olası çarpmaları önleyebilir. Kırılabilecek eşyalar ulaşılamayacak yerlere konmalıdır. Kibrit, çakmak türü yakıcı şeyler kapalı dolapta tutulmalıdır. Evdeki bitkilerin zehirli olmamasına dikkat edilmelidir.

Elektronik Cihazlar: Elektronik cihazların kabloları süpürgeliklere monte edilmeli, prizlere koruyucu kapak takılmalı, cihazlar duvara dayanmalı ve çocukların ulaşamayacağı yerlere konmalıdır.

Camlar: Kapı ve pencerelerin camlı kısımları kırılmaz bir madde ile
kaplanabilir ve pencerelere kilit takılabilir.

BANYO

Banyo içinde açıkta bırakılan deterjanlar, su dolu bir kova ya da klozet kapağı küçük afacanlar için tehlike oluşturur.
Temizlik Malzemeleri: Banyo ve tuvaletin temizliğinde kullanılan temizlik malzemeleri ve fırçalar mutlaka kilit altında tutulmalıdır. Sık sık çamaşır suyu içerek zehirlenen çocuk olaylarına rastlanmaktadır. Öte yandan su dolu bir kova küçük bir bebeğin boğulmasına neden olabilir.

Küvet: Küvetin içine kaymayan plastik bir tabanlık yerleştirilirse olası bir kaza önlenebilir. Aynı şekilde banyonun döşemesine de kaymayan bir tabanlık konabilir.

Klozet: Klozetin ağzı sürekli kapalı tutulmalıdır.

Çamaşır Makinası: Çamaşır makinası kullanılmadığı zamanlarda fişi mutlaka prizden çekilmelidir. Kapağının da kapalı olmasına dikkat edilmelidir, çocuk içine girmeyi deneyebilir ya da içine oyuncaklarını doldurabilir.

Su Isıtıcısı: Banyodaki su ısıtıcısının ayarıyla oynamaması için ısıtıcının çocuğun ulaşamayacağı yükseklikte olmasına dikkat edilmelidir. Su ısısının ayarı düşük derecede tutulmalıdır, çocuk sıcak su musluğunun ayarıyla oynayabilir.

YATAK ODASI

Evin diğer bölümleri gibi, çocuğun zamanının çoğunu geçirdiği odasının da olası tehlikelerden arındırılmış olması gerekir.

Yatak: Çocuğa yatak seçilirken kenarları keskin ve sivri olmayan bir yatak seçilmelidir. Yatağın katlanabilir korkulukları varsa, bunun sağlam olmasına dikkat edilmelidir. Çocuk bunlarla oynamak isteyebilir ve parmakları sıkışabilir. Bir yaşın altındaki bebekler kuştüyü yastık ve yorganlardan uzak tutulmalıdır. Çocuğun odasındaki mobilyalar yuvarlak hatlı ve hafif olmalıdır.

Işıklandırma ve ısıtma: Kullanılacak ışık kaynağı kordonlu değil, duvara veya tavana sabitlenmiş olmalıdır. Çocuk uyurken ya da yalnızken, odasında yanar durumda gazlı ya da elektrikli ısıtıcı bırakılmamalıdır.

Oyuncaklar: Çocuk bir yaşından küçükse odasında tüylü ve büyük oyuncaklar bulundurulmamalıdır ve bunlarla birlikte uyumasına izin verilmemelidir. Yumuşak oyuncakların ve bebeklerin gözlerinin yerine iyice yapışmış olmasına dikkat edilmelidir. Oyuncakların üzerinde çıkıntı ve keskin kenarlar olmamalıdır.

SONUÇ

Çocuklar büyüdükçe çevreye karşı merakları da artar. Günlük yaşamda bir yetişkin için tehlikeli olmayan pek çok cisim ve davranış biçimi, çocuklu bir evde son derece ciddi yaralanmalara neden olabilir. En mantıklı yol çocuğun çevresindeki tehlikelerin listesini yapıp, önlem almak ve yine de çocuğu mümkün olduğunca yalnız bırakmamaktır.

1- Gözünüzü bebeğinizden ayırmayın.
2- Elektrik prizlerinin üzerine kapak takın.
3- Çakmak, kibrit gibi yanıcı şeyleri gelişigüzel yerlere bırakmayın.
4- Kapı ve pencereleri kilitli tutun. Pencere önlerine sandalye veya tabure gibi basamak görevi görecek eşyalar koymayın.
5- Mobilyaların sivri köşelerine lastik koruyucular takın.
6- Mutfak, banyo gibi kaygan zeminli yerleri kaymayı önlemek için temiz ve kuru tutun.
7- Boncuk, düğme gibi bebeğin kolayca ağzına atabileceği şeyleri ortada bırakmayın.
8- Cam eşyaları ulaşılamayacak yerlere kaldırın.
9- Dumanı haber veren bir alarm cihazı edinin.10- Çocuğunuzu yıkarken küvette asla yalnız bırakmayın.

Uz.Dr. Şükrü Çido
Türkiye Hastanesi

Kategori: Bebeğim, Genel, Uzm.Dr. Şükrü Çido, Yazarlar