Bebeğiniz soğukta yanmasın!

06 Şubat 2012 Devamı

Dr. Hilmi Özkırış

VÜCUDU donmasın 
Bebeklerin özellikle parmakları, burnu ve yanakları donmaya eğilimlidir. Donan bölgeler çok soğuk hale gelir ve beyaz sarımsı bir renk alır. Bu görüntü bebekte görüldüğünde hemen bebeğin cildi anne cildine değdirilerek ısıtmaya başlanılmalı ve en kısa zamanda bir sağlık merkezine götürülmelidir. Mümkün değilse bebek kademeli olarak ısıtılmaya başlanılmalıdır.

BURUN AKMASI KORKUTMASIN 
Bebek teni, kış aylarında birçok tehlike ile karşı karşıyadır. Sert rüzgâr, nemli ve soğuk hava, onu birçok sağlık meselesi ile karşı karşıya bırakabilir. 6 aydan küçüklere daha çok dikkat edilmelidir. Bebeğin soğuk ve açık havada burun içindeki salgıları normalde arkaya doğru atarak dışarı akmasını önleyen silialar (titrek tüyler) soğukta geçici olarak felce uğradığından burnunun akmasından çok fazla endişelenilmemelidir. Kapalı ortama girildiğinde akıntı duracağından bu durum endişe edilecek veya hasta mı oldu diye telaşlanılacak bir durum değildir. Tedbir olarak burnun alt kısmına sürülecek (içine değil) bir parça krem ya da vazelin çatlamanın önüne geçilebilir.
Ancak soğuk havalarda bebeğin burun, kulak, yanak, el, ayak ve parmaklarının çok soğumamasına, beyazlaşmış ve sarımsı gri bir renk almamasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde gelişecek soğuk yanıkları çok ciddi zedelenmelere ve kalıcı hasarlara yol açabilir. Bu sebeple soğuktan etkilenmiş bölgeler acil olarak ısıtılmalıdır. Soğuk havalarda bu tür sıkıntılarla karşılaşmamak için, bebek uygun biçimde giydirilmeli, cildinin açık kısımları korunmalı ve aşırı soğuklarda mümkün olduğu kadar dışarı çıkarılmamalıdır.

KARDA GÜNEŞ TEHLİKELİDİR 
Kar, güneşin ultraviyole ışınlarının % 85’ini yansıttığı için en az yaş güneşi kadar tehlikeli olabilir ve güneş yanığı oluşturabilir. Özellikle bebeklerin hassas ciltleri için kar yanığı tehlikeli bir durum olup kar ve güneş altında bir süre de olsa kalınacaksa, bebeğin yüz cildi başlık ve kaşkolla korunmalıdır.

KARDA OYNARKEN SIKI GİYİNDİRİN 
Türkiye’nin dört bir yanı beyaza büründü. Bolluk ve bereket için umudumuz arttı. Ancak evde tutamadığımız minikler karda oynarken; havanın çok soğuk ve buzlu olmamasına dikkat edip çocuğun giyimine özen göstermeliyiz.

BEBEK KEYFİ…
Onunla sık sık oynanmalı, ilgi gösterilmeli. Bu sayade hareket eden bebek de ısınmış olur. 

Cilt kuruluğuna karşı odasını nemlendirin!

Kış mevsiminde hemen hemen her yaştan insanın yaşadığı sıkıntıların başında cilt kuruluğu ve kaşıntı gelir. Ancak bebekler en çok etkilenen gruptur. Birçok anne, bebeklerinin cildini dış ortam ve rüzgârdan korumanın, dışarı çıkarmamanın yumuşak ve esnek kalmalarını sağlamak için yeterli olduğunu zanneder. Kışla birlikte evlerde kaloriferlerin ve sobaların yanmasıyla, odaların havaları kurumaya başladığından çoğu zaman asıl tehlike dışarıdan ziyade içeridedir. Kışın oluşan cilt kuruluğunun ana sebebi de bu kuru havadır. Bu durumu engellemek için şu tedbirler alınabilir:

PETEĞİN YANINA SU KOYUN 
Odaların nemi, özellikle bebeğin odasının ısınma sistemlerine nemlendirici eklenerek artırılmalı. En azından ısınma sisteminin yanına veya üstüne içi su dolu bir kap koyularak odanın nemlenmesi sağlanmalıdır.

YETERİ KADAR SU VERİN 
Bebeklere yeterli miktarda su verilmeli. Bebeğin nem dengesini korumak için dışarıdan olduğu kadar, yeteri kadar sıvı verilerek vücut susuz bırakılmamalıdır.

BANYODAN SONRA LOSYON 
Bebeklerin cildi çabuk nem kaybettiğinden banyodan hemen sonra cildi bebek losyonu ile ovulmalı ya da masaj yapılmalı. Böylece bebek bu işlemden hem keyif alır, hem de cildinin nemini daha uzun süre koruması sağlanır.

SIVI SABUN KULLANMAYIN 
Sabunun cildi kurutucu özelliği olduğundan, kış aylarında bebekler için günde bir defa bez bölgesine uygulamak dışında daha nadir kullanılmalıdır. Emekleme döneminde eller ve dizler için sabun kullanılacağı zaman bebekler için özel üretilmiş olanları tercih edilmeli. Sabunlu su normal sabundan daha kurutucu olduğundan özellikle sıvı sabun kullanılmamalıdır.

20 DERECE SICAKLIK YETERLİ 
Ev ısındıkça nemi azalır ve hava kurur. Onun için odanın çok sıcak olmamasına dikkat edilmeli. Bebekler için odanın 20 dereceden daha sıcak olmaması gerekir. Bu ısıda bebeğin üşüdüğü düşünülüyorsa bir kat daha giysi giydirilebilir.

Uyku tulumu üşümesini engeller
Bebeğin bulunduğu oda ısısı fazla ise kuru ve ısınmış hava burun mukoza tabakasını kurutup burun mukozasını mikroplara daha hassas hale getirir. Bebeğin cildi kuruduğunda kaşıntı ve döküntüler oluşabilir. Ancak bebeğin yatağının yatma zamanında çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir.
Isınmayı kolaylaştırmak için pamuklu çarşaflar ve battaniyeler kullanabilir. Bebek uyku anında üstünü açıyorsa uyku tulumu faydalı olur. Uykuda metabolizma da yavaşladığından örtünme ihtiyacı artar. Fakat bebekler çok sıcak ortamlarda rahat uyuyamazlar. Bu yüzden kat kat giydirilmemelidir.

Kategori: Yazarlar