Yoğurt, enfeksiyonla savaşan hücreleri güçlendiriyor

29 Ağustos 2013 Devamı

Yapılan Üniversite araştırmalarında, yoğurdun insan sağlığı açısından çeşitli faydaları bulunduğu belirlendi.

Örneğin, Viyana Üniversitesi tarafından yapılan yoğurdun bağışıklık sistemi üzerine etkisi konulu çalışmaya göre, günde 3-4 porsiyon yoğurt tüketimi bağışıklık sistemi için önem taşıyor. Yoğurt, hastalık ve enfeksiyonla savaşta rol oynayan T hücrelerini daha güçlü ve aktif hale getiriyor. Yoğurdun içindeki dost bakteriler ise mikroplarla savaşarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Yoğurt  kilo verdiriyor!

Tennessee Üniversitesi’nin araştırmasında ise diyet programlarında yoğurdun etkisi incelendi. Araştırmada, düşük kalorili diyet yapan kişilerin diyetlerine yoğurt ilave edildi ve gün içinde 3 öğün yağsız yoğurt yiyen aşırı kiloluların yoğurtsuz diyet uygulayanlara göre yüzde 22 daha fazla kilo verdikleri görüldü. Ayrıca, bu kişilerin yüzde 61 daha fazla yağ yaktıkları tespit edildi.

Yoğurdun sindirim açısından vücuda faydalı olduğunu vurgulayan Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan, özellikle yoğurt içeriğindeki kalsiyum ve protein değerinin yüksekliğinden söz etti.

Sağlıklı yaşam için günde kaç porsiyon yoğurt tüketmelisiniz?

Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan, her yaş grubu için yoğurt tüketiminin önerildiğini belirterek, hem sağlıklı kişilerin hem de diyet yapanların günlük 3 porsiyon yoğurt tüketmesi gerektiğini belirtti. Bir porsiyonun, yaklaşık bir kase veya bir su bardağına denk gelen 200 cc olduğunu belirten Hakarayan, ”Erişkin bir birey günde yaklaşık yarım kilo yoğurt tükettiğinde ihtiyacı olan kalsiyumu karşılarken, protein ihtiyacının  da büyük bir kısmını sağlamış olur. Çocukların bu açıdan  sabahları süt içmesi gereklidir.” dedi.

Sindirim sorunun çaresi yoğurt yemek!

Yoğurt sindirim sorunu olanlara önerilen bir gıdadır. Uzmanlar tarafından bolca tüketilmesini tavsiye ediyor.

Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan, sütün sahip olduğu besin ögeleri açısından   mükemmele yakın bir gıda maddesi olduğunu, özellikle çocukların sağlıklı  gelişimine  çok önemli rol oynadığını   belirtti.

Nilüfer Hakarayan, Yoğurtta bulunan proteinlerin, muhakkak dışarıdan alınması gereken vücut için  önemli aminoasitlerden oluştuğunu ve  yumurta proteinin en fazla biyolojik değere sahip protein olarak tanıtıldığını ancak bunun yanı sıra sütte ve yoğurtta var olan  bazı proteinlerin biyolojik değer açısından  yumurta proteinlerini  bile geçebildiğini ifade etti.

İnsan  bünyesinde  laktoz denilen enzimin az bulunması veya olmaması nedeni ile bazı kişilerde  süt içildiğinde  karın ağrısı, ishal, gaz ve şişkinliğe neden olduğunu belirten Hakarayan, ” Süt içtiği zaman sindirim sıkıntısı ile karşılaşanların yoğurt tercih edebileceklerini; çünkü yoğurtta daha az miktarda  laktozun     bulunduğundan rahatsız edici  belirtilerin görülmediğini belirtti.

Kategori: Araştırma, Beslenme, Çocuğum, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik