Otistik Çocuk Nasıl Anlaşılır?

27 Ekim 2013 Devamı

Uzmanlar modern yaşam koşullarının sorunu daha da hızlandırdığı görüşünde. Otizmin çözümü yok ama erken tanı ve tedaviyle sorunlu çocukların yaşam kalitesini arttırmak mümkün.

Otistik çocukların sorunları gelişimin 3 kritik alanına yoğunlaşıyor: Sosyal etkileşim, Dil ve Davranış.

Belirtiler değişebilir. Aynı düzeyde otizm tanısı konmuş iki çocukta davranışlar, ilgi ve yetenekler birbirinden farklı olabilir.

Bazı çocuklarda otizmin erken belirtileri birkaç ay veya yıl sürer ama birden kaybolur. Bu aşamada öfkelilik ve dil kullanımında sorunlar göze çarpar.

Sosyal yetenekler

Çağrıldığında tepki vermeyebilir. Göz teması kurulamaz. Sarılmaya, kucaklaşmaya direnç gösterilir. Başkalarının duygularına tepkisizdir. Tek başına oynamayı sever. Kendi dünyası ona yeter.

Dil

Konuşma geç öğrenilir. Genel olarak gelişimde gecikme gözlemlenir. Öğrenilmiş sözcükler, cümleler kolay kolay dile gelmez. Bir şey isterken göz teması kurulmaz. Konuşurken ses tonu ve ritm olağandışıdır. Şarkı söyler gibi konuşabilir. Robot gibi sesler çıkarabilir.

Konuşma başlatmada güçlük çekilir. Sözcükler veya cümleler sürekli tekrar edilir ama bunları nasıl kullanacağını bilemez.

Davranışlar

Yinelenen davranışlar görülür. Olduğu yerde dönme, sallanma, el çevirme vb. Özel davranış kalıpları, rutin hareketler. Kalıplaşmış hareketlerde ufak değişiklikler onu rahatsız eder.

Sabit hızlı hareket eğilimi gözlemlenir. Hareketli parçalara büyük ilgi duyar. Oyuncak arabanın tekerini saatlerce izleyebilir. Işığa, sese, dokunmaya olağandışı hassastır ama ağrıya tepki vermez.

Otizme yakalanan çocuklar deneyimlerini başkalarıyla paylaşmada büyük güçlük çeker. Kitap okumaları bile güçtür. Sayfadaki resimleri parmakla göstermek dünyanın en zor işine dönüşür.

Gelişimin erken döneminde görülen iletişim sorunları gelecekte sosyal ve etkileşimsel sorunlara evrilir. Hafif düzeyde belirtiler gösterenler gelecekte normal yaşamın bir parçası olabilir.

İleri düzeyde otistiklerde dil ve davranış sorunları daha da artabilir. Otistik çocuklar genellikle yavaş öğrenir. Yaşıtları onlardan zeki görünebilir. Buna karşın bazı otistiklerde zeka ortalamanın da üstüne çıkar. Böyleleri çabuk öğrenir ama bilgiyi hayata uygulayamazlar. İletişimde güçlük yaşanır. Sosyal normlara ve alışkanlıklara uyum sağlanamaz.

Bazı otistiklerde sanat, müzik, matematik gibi alanlarda olağanüstü yetenekler gözlemlenebilir. Yetenek derken sıradan insan yeteneklerinden değil, akıl almaz ölçüde dahice işlerden söz ediyoruz.

Otizm kuşkunuz varsa bunu doktorunuzla paylaşmalısınız. Tedavi ne kadar erken başlarsa o kadar iyi.

12 aylık olmasına rağmen kıkırdamıyor, ağlamıyorsa,

Tepkisizse, karşılık vermiyorsa,

16 ayı doldurmasına karşın ağzından tek sözcük çıkmadıysa,

24 ay içinde iki sözcüğü yanyana getiremediyse,

Öğrendiği sözcükleri de unuttuysa,

Doktorunuzun otizm varlığını belirlemek için ayrıntılı testler yapılmasını önerebilir.

Kategori: Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik