Kafasının Arkası Yassı, Bir Kulağı Kepçe!

13 Mart 2014 Devamı

Bebeklerin sırt üstü uyutulmasının tavsiye edilmeye başlanmasının ardından ani bebek ölümlerinde gözle görülür bir azalma sağlandı.

Ancak bebeklerin sürekli aynı pozisyonda uyuması farklı bir şikayetin ortaya çıkmasına neden oldu: Bazı bebeklerin kafatasının belli bir bölümünde yassılaşma (tıbbi ismi pozisyona bağlı plagiosefali).

Sırt üstü yatırılan bebekler rahat ettikleri bir pozisyonu bulurlar ve bunu değiştirmezler. Bu da gelişmekte olan, yumuşak kafatası kemiklerinde basınç yaratarak yassılaşmasına neden olur.

Bebeğin sürekli aynı pozisyonda yatması durumunda kafasının arka tarafı ve yassılaşan taraftaki kulak (ve aşırı hallerde alın ve yanak) ileri doğru itilir ve bu da kafa ve yüz görünümünde dengesizliğe yol açar.

ABD’de yapılan çalışmalar her yedi bebekten birinde kafatasında yassılaşma oluştuğunu, ancak bu bebeklerde herhangi bir gelişme geriliği ya da başka sorunların görülmediğini ortaya koymuştur.

Buna karşın bebeğin kafasının bir bölümünün yassılaşması ve olağan dışı bir görünüm alması anne-babaları rahatsız etmektedir. Dolayısıyla, kafanın arkasında ya da bir yanındaki yassılaşma nedeniyle doktora başvuranların sayısı da hızla artmaktadır.

Sırtüstü yatırmaya devam
Ancak bu durum kesinlikle bebeklerin sırt üstü yatırılmaması gerektiği anlamına gelmemektedir. Tam tersine, bebeğin yaşamını tehdit edebilecek bir durumu (Ani Bebek Ölümü Sendromu) önleme olanağından görünüşle ilgili bir deformasyon nedeniyle kesinlikle vazgeçilmemesi gereklidir.

BEBEĞİN KAFATASINDA YASSILAŞMAYI ÖNLEMEK İÇİN NE YAPABİLİRSİNİZ?

Aşağıdaki pratik önlemleri alarak bebeğin kafasında yatma pozisyonuna bağlı yassılaşma ve şekil bozukluğunun gelişmesini önleyebilirsiniz:

Pozisyonunu değiştirin
Bebek uyurken kafasının pozisyonunu değiştirin. Örneğin, lastikli bir çarşafın altına yerleştirilecek katlanmış bir çarşaf ile tek günlerde bebeğin kafasının sol tarafının, çift günlerde ise sağ tarafının desteklenmesi gibi.

Gece uykularında bebeğin beşikteki yatma yönünü değiştirin, bir gün başı beşiğin yukarı tarafına, diğer gün aşağı tarafına gelecek şekilde yatırın.

Oyuncakların yerini değiştirin
Bebek yatağının üzerinde asılı oyuncaklarının düzenli olarak beşiğin diğer tarafına taşıyarak, bu oyuncakların yerini değiştirin Bu bebeği kafa pozisyonunu değiştirmeye teşvik edecektir.

Oto koltuklarındaki süreye dikkat
Oto koltuklarında (ve ana kucaklarında) geçirilen süreyi kısıtlayın. Uzun süre oto koltuğunda oturması gerekecekse, başının bir tarafının rulo yapılan bir havlu ile destekleyerek aksi yöne bakmasına yardımcı olun.

Beslerken bebeğin yönünü değiştirin
Bebeğin biberon ile besleniyor olması durumunda, beslerken tuttuğunuz yönü dönüşümlü olarak değiştirin;

Karın üstü zamanı
Gün içinde bebeğin karın üstü zaman geçirmesini sağlayın. Bebeği yetişkin gözetiminde karın üstü pozisyonda yere koyarak oyun oynamasına olanak verin. Bu, kolları ve göğüs kaslarının da güçlenmesine de yardımcı olacaktır.

Kategori: Bebek Sorunları, Genel, Haberler