İshal Olan Çocukların Beslenmesi

20 Mayıs 2014 Devamı

Posasız ve yağsız gıdalar verin. Yağsız makarna, pirinç pilavı, haşlanmış patates-patates püresi, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte , elma püresi, muz, ekmek, havuç püresi, şeftali yedirilebilir.

Katı gıda verilmesini izleyen iki saat içinde ishal tekrarlanmıyorsa yirmi dört saat daha bu doktorunuza danışmadan hiçbir ilaç kullanmayın.
İyileşene kadar çocuğunuzun aktivitelerini kısıtlayın.

Bebeğinizin altı ishale bağlı olarak tahriş olabilir. Bunu önlemek için her ishal dışkısından sonra altını yıkayın ve koruyucu bir krem sürün.
2 yaşından büyük çocuklarda (sık ve sulu ishali olan) sofra yemekleri yiyebildikleri için mamayla beslenmeleri gerekmez. Pirinç, ekmek, kraker, havuç, patates, muz, elma püresi, kızarmış ekmek gibi besinler bu durumda uygundur. Tuzlu krakerler çocuğunuzun ihtiyacı olan tuz miktarını karşılamasına yardım eder. Sıvı kaybı varsa, evde hazırladığınız veya eczaneden alınan oral elektrolit ve şeker solüsyonlarını verebilirsiniz. İkinci günde süt ve su verebilirsiniz. Meyve suları ishali arttırabilir.

Anne sütü alan çocuklar (sık sulu ishali olan): ilk 3 haftada anne sütü alan bebeğin her beslendikten sonra normalde bir dışkılaması olur. Bazen dışkı rengi yeşil, kıvamı sulu olabilir, dışkılama sayısı artarsa muhtemelen ishali vardır. Bebeğiniz emmeye isteksiz, hasta görünümlü ve ateşli olabilir. Daha sık aralarla emzirin. Hazır mamayla beslenen bebeklere katı gıdalar ekleyin. Ağır ishalde (sulu ve sık) idrarı azalmış ise bebeğiniz fazla yorgunsa ve damar yolundan sıvı gereksinimi olabilir.

Mama ile beslenen 1 yaşından küçük çocuklar sulu ve sık ishal olduğunda; mamaları laktoz içermeyen sindirimi kolay mamalarla değiştirilebilir.

Kategori: Beslenme, Çocuğum, Genel, Haberler