Çocuklarda ve Bebeklerde İshal ve Tedavi

12 Nisan 2014 Devamı

İshal, dışkılama sayısında ve miktarında artışla beraber, dışkının şekilsiz, sulu bir hal almasıdır. İshal nedeniyle bağırsak hareketleri artar, normal süreden daha kısa aralıklarla dışkılama ortaya çıkar. Örneğin günde bir kez katı, şekilli dışkılaması olan bir kişi, günde 3-4 kez veya çok daha fazla dışkılıyorsa veya dışkı cıvıklaşmış, su gibiyse ya da sümüksü olmuşsa ishalden bahsedebiliriz. Günde 3 kereden fazla sayıda sulu dışkılama ishal olarak kabul edilir. Yalnızca sık dışkılama, sulu değilse ishal sayılmaz. Kusma olabilir ya da olmayabilir. Ateş normal veya yüksektir. İshalin en büyük tehlikesi vücudun fazla sıvı kaybına bağlı olarak kurumasıdır. Bu durum, dil ve ağız içinin kuruması, az işeme, ya da koyu ve kıvamlı idrar yapma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Küçük bebeklerde vücuttan önemli ölçüde su ve tuz kaybına neden olur. İshal tedavisinin esas amacı sıvı kaybını önlemektir.

İshal nedenleri
İshale neden olan pek çok durum mevcuttur. İshal nedenlerinin başında mikrobik ishaller gelmektedir ki, yaz ishalleri de bu gruptandır. En sık virusler, bazen bakteri ve parazitler de ishale yol açabilir. Mikroplar dışında başta antibiyotikler olmak üzere çeşitli ilaçlar, çeşitli mide-bağırsak hastalıkları, bazı hormonal hastalıklar, aşırı ve ani ısı değişimleri, besin alerjisi ve fazla meyve suyu içmek de ishale neden olabilir. Heyecanlanma, üzüntü, korku, stres gibi durumlar da ishale neden olabilir. Eğer çocuğun 1-2 defa dışkılaması varsa, bu, muhtemelen çocuğun alışık olmadığı bir şey yemesine bağlıdır. Ayrıca, 2 günden uzun süren sıvı ağırlıklı beslenme de sulu dışkılamaya neden olabilir.

İshal belirtileri
Kusma, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, ateş görülür. İshal bir kaç günden haftaya dek sürebilir. Çocuğun ishal ile kaybettiği sıvıyı yerine koyması için yeterli miktarda sıvı alması gerekmektedir. Dışkının hemen katıya dönmesini beklemeyin, birkaç gün sürebilir.

Tedavi

  • Çocuğa her zaman verdiğinizden daha çok su verin,
  • Eğer emziriyorsanız, daha sık emzirin.
  • Emziriyorsanız elma suyu, havuç suyu, muz verebilirsiniz.
  • Daha büyük çocuklarda su, meyve suları, ayran bitkisel çaylar verin.
  • Bir litre kaynatılmış soğutulmuş suya 1 çorba kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı sofra tuzu ve 1 çay kaşığı karbonat konularak karıştırılır, içilebildiği kadar sık aralıklarla içilir.
  • Şiddetli ishallerde, kaybedilen sıvı ve minerallerin yerine konması amacıyla, tuz-şeker çözeltisi (ORS) içirin. ( bu karışım eczanelerden veya sağlık ocaklarından temin edilebilir).
  • Günde bir veya iki kez makattan ateşi ölçün.
  • Çocukta sıvı kaybı belirtilerini gözleyin.

Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik