Hamilelik Diyabeti Nedir?

26 Ocak 2014 Devamı

Tüm anne adayları hamileliğin belli bir noktasında hamileliğe bağlı diyabet açısından test edilirler. 35 yaşın üzerindeki, fazla kilolu veya ailede diyabet öyküsü bulunan anne adaylarına daha erken ve daha sık test yapılabilir.

Hamileliğe bağlı diyabet nedir?
Hamileliğe bağlı diyabet, vücudun hamilelik sırasında yeterli insülin üretemediği geçici bir diyabet türüdür. Glikoz intoleransı ya da karbonhidrat intoleransı olarak da adlandırılabilmektir. Belirti ve semptomlardan bazıları şunlardır:

– İdrarda şeker

– Olağan dışı şekilde susama

– Sık idrar

– Yorgunluk

– Bulantı

– Sık idrar yolu, vajina ve cilt enfeksiyonu

– Bulanık görme

Hamileliğe bağlı diyabet kimde olur ve test neden gereklidir?
Tüm anne adaylarının yaklaşık %2-5’inde hamileliğe bağlı diyabet gelişir ve annenin risk faktörlerini taşıması durumunda bu oran %7-9’a yükselir. Bu hastalığa yönelik tarama testi genellikle hamileliğin 24-28. haftaları arasında yapılır. Testin bu haftalarda yapılma nedeni plasentanın insülin direncine neden olan hormonları bol miktarda üretmedir. Test sonucunda şeker düzeylerin yüksek tespit edilmesi halinde hamileliğe bağlı diyabeti teyit etmeye yönelik ilave testlerin yapılması gerekir.

Test nasıl yapılacak?
Testte kan alınmadan bir saat önce içmeniz için tatlı bir sıvı verilecektir. Ancak tatlı olması sıvının lezzetinin de güzel olduğu anlamına gelmemektedir. Biraz midenizin bulanmasına da yol açabilir. Bulantınızı yatıştırmak için yanınızda limon bulundurabilirsiniz. Test sonuçları yeterli insülin üretip üretmediğinizi gösterecektir.

Hamileliğe bağlı diyabet nasıl tedavi edilir?
Hamileliğe bağlı diyabet tedavisinin en önemli unsuru kan şeker düzeylerinizin kontrol edilmesidir. Şeker düzeylerinizi kontrol etmek ve güvenli ve normal sınırlar içinde tutmak amacıyla sizin ve doktorunuzun yapabileceği bazı şeyler vardır:

– Sizde ve bebeğinizde glikoz takibi

– Kan glikoz düzeylerini kendi kendinize izlemeniz

– Gerekirse insülin terapisi

– Diyet ve egzersiz yönetimi

– Hamileliğe bağlı diyabet gelişen kadınlarda hayatın ilerleyen yıllarında Tip II diyabet gelişme şansının yükseldiği bildirilmektedir.

Korkmanızı gerektiren herhangi bir şey var mı?
Hamileliğe bağlı diyabetin doğru bir şekilde teşhis ve tedavi edilmesi halinde komplikasyon riski düşüktür. Ancak hamilelik diyabetinin tedavi edilmemesinin anne ve bebek açısından yol açabileceği sonuçlar:

– Bebekte çok yüksek doğum ağırlığı

– Prematüre doğum

– Sezaryen doğum yapma olasılığının yükselmesi

– Fetal ve yenidoğan ölüm riskinde hafif artış

Doğru bakım ve tedavi ile hamileliğe bağlı diyabeti olan kadınlar sağlıklı bebekler dünyaya getirebilirler ve diyabet de doğumdan sonra kendiliğinden kaybolur.

Doğum sonrasında diyabetin devam ettiğini gösteren belirtilere dikkat etmelisiniz. Bunlar:

– Sık idrara çıkma

– Aşırı derecede susama

– Kan ve idrarda şeker düzeyinin yükselmesi

Kan şeker düzeylerinizin normale döndüğünden emin olmak amacıyla doğumdan birkaç ay sonra test yapılabilir.

Kategori: Genel, Haberler, Hamilelik, Sağlık & Güzellik