Gebelikte Vücutta Oluşan Ödem

29 Ocak 2014 Devamı

Özellikle gebeliğin 6. ayından sonra ayak bilekleri ve ayak sırtında neredeyse gebelerin %80 ‘inde şişlikler olmaktadır. Bu şişmeler o kadar rahatsızlık verebilmektedirler ki, bazı gebeler yürümekte zorluk çekmekte, hatta daha önce giydikleri ayakkabılarını giyemeyip 1-2 numara daha büyük ayakkabı satın almak zorunda kalabilmektedirler. Şişlikler özellikle günün geç saatlerinde ve uzun süre ayakta durulmuşsa daha belirgin olur. Havanın sıcak olması da ödem oluşumunu hızlandıran bir faktördür. Bazı kadınlarda ise ellerde,el bileklerinde, yüzde ve göz kapaklarında da şişlikler olabilmekte, parmaklardaki yüzükler dar gelebilmektedir. Hatta bazı gebeler ilerleyen aylarda yüzüklerini çıkartamayıp bir kuyumcuda kestirerek çıkartmak zorunda kalabilmektedirler.

Hamilelikte şişlikler kimlerde daha sık görülür?

Şişlikler çalışan kadınlarda ,gebe kalmadan önce kilolu olan hamilelerde, gebelikleri esnasında hızlı kilo alanlarda , düzensiz beslenenlerde ,ikiz gebeliği olanlarda ve ayaklarında varis olan gebelerde daha sıklıkla görülmektedir.

Gebelikte şişlikler ve ödem neden oluşmaktadır?

Gebelik ilerledikçe hücreler arası sahada sıvı miktarı artar ve bu da dokuların daha şiş hale gelmesine neden olur. Bu duruma ödem adı verilir.Özellikle ayak bilekleri gibi rahim basısı nedeniyle oluşan dolaşım yavaşlamasından çok etkilenen bölgelerde ödem adı verilen şişlikler ortaya çıkar. Ödemli bölgeye parmakla basıldığında bu bölgenin kolayca sanki bir hamura basılıyormuş gibi içe göçtüğü ve bir çukurluk oluştuğu, bu çukurluğun bir süre değişmeden kaldığı gözlenir. Ödemler çalışanlarda özellikle akşam saatlerinde daha belirgindir ve istirahatle hafifler.

Ödemin diğer bir sebebi gebelikte ise düzensiz beslenmedir.Yeteri kadar protein almayan gebelerde ödemler daha sıklıkla görülmekte ve damar yatağında daha fazla su tutulmaktadır.Protein eksikliğine bağlı olan ödem daha çok yüz ve göz kapaklarında gözlenmektedir.Beslenme diyetine et,süt ,baklagillerin eklenmesi kısa bir sürede bu ödemin azalmasına yardımcı olmaktadır.

El, ayak ve vücuttaki ödemi azaltmak için ne yapılabilinir?

  • Fazla ayakta kalmayın.
  • Akşamları evde dinlenirken mutlaka ayaklarınızı yukarı kaldırarak oturun.
  • Gündüzleri sıkı pantolon ve iç çamaşırı giymekten kaçının.
  • Doktorunuzun önerdiği gebelik egzersizlerini düzenli yapın.
  • Sıcak havalarda dışarı çıkmamaya özen gösterin.
  • Soda (maden suyu) fazla içmeyin ,kolalı içeceklerden kesinlikle sakının.
  • Beslenme diyetinize dikkat edin, gerekirse doktorunuza danışın ,proteinli gıdaları gerektiği kadar tüketin.
  • Tuzlu gıda(turşu vs) fazla tüketmeyin ve yemeğinize fazla tuz ekmeyin.Tamamen tuzsuz diyet de kesinlikle tavsiye edilmemektedir.

Kategori: gebelikte sık görülen şikayetler, Genel, Haberler