Gebelikte Çeşme Suyu Ve Damacana Kullanımı Güvenli mi?

25 Mart 2015 Devamı

Büyükşehir belediyelerinin internet sitelerine baktığımızda, şehir sularının Sağlık Bakanlığınca yayınlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik kriterlerine uygun olduğunun yazıldığını görüyoruz. Mesela İstanbul sular idaresi ( İSKİ ), son teknoloji arıtma tesislerinde temizlenen suyun şehir şebekesine verildiğini ve her gün yaklaşık 350-400 noktadan alınan suların analiz edildiğini yayımlıyor. Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve daha birçok şehirde de internet sitelerinde, şebeke sularının ne kadar temiz olduğu yazılmaktadır.

Mesela Ankara için, uluslararası standartlara göre, kaynak sularında 5’in üzerinde çıkmaması gereken bulanıklık (NTU) değeri Ankara’da 0.74 düzeyinde bulunuyor.

Klorun yüzeysel su kaynaklarında bulunan organik maddelerle reaksiyona girmesiyle oluşan kanser yapıcı bileşikler olarak tanımlanan ”Trihalometanlar” yönünden de Ankara’nın içme suyu değeri 52.79 olarak belirtiliyor.

Adana’da şebekeye soğutularak verilen ve yaz-kış 10-15 derecede tutulan suda bakterilerin çoğalması da büyük oranda önlenmiş oluyor.

Bu örnekler çoğaltılabilir. Pek çok belediye şehir şebekesini yenilemeye uğraşıyor. Belediyeler konunun bilincinde ve vatandaşa temiz su ulaştırmak için çaba sarf ediyorlar. Denetimi yapılan, temiz olduğu bilinen şehir şebeke suyunu hamilelerin tüketmesinde bir sakınca yoktur.”

Büyük Şehirlerin Tehlikesi de Büyük

İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde gecekondu semtlerinin çokluğunu, bütün şehirlerimizde, şehir şebeke sisteminin çok yerde eski olduğunu biliyoruz. Eski, kurşun borularda oksitlenme v.s olduğunu, bazı yerlerde kanalizasyon atıklarının şebekeye karıştığını da biliyor ve duyuyoruz.

İçme suyu şebeke sisteminde su aktığı sürece boru içinden dışarı doğru basınç olur. Fakat şebeke sisteminde su kesintisi olduğu zaman içme suyu borularına, dışarıdan içeriye doğru baskı olur. Boru çevresinden içeriye doğru hava ve pis su sızar. Su kesintisi süresi attıkça sızıntı o nispette yüksek olur.

İçme suyunun kalitesi, insan sağlığını direk olarak etkilemektedir. Kaliteli, sağlıklı ve kesintisiz içme suyunu vatandaşların hizmetine sunmak belediyelerin asli görevidir. Belediyeler, su kesintisini ve kaçak/kayıp miktarını en aza indirici çalışmalar yapmalıdırlar.

Kaliteli, sağlıklı ve kesintisiz içme suyu sağlamayanlar hakkında yasal işlem yapmak valiliklerin ve kaymakamlıkların asli görevidir. Sudan sorumlu yönetimler, vatandaşlara sağlıklı su sunmak zorundadır. Kimsenin musluktan akan suları içmeyin deme hakkı yoktur. Su hakkı en temel haklardan biridir. Eğer şebeke suyu doğrudan evimize gelmiyor, apartman veya sitedeki bir depodan evimize ulaşıyorsa, depo temizliği önem kazanıyor. Depoların belli aralarla özel üretilmiş temizlik maddeleriyle temizlenmesi önemlidir.

Damacanalar Güvenli mi?

Bir diğer konu da damacana sularının temiz olması. Damacana sularını güvenerek içebilmeliyiz. Suların kaynağının, şişelenmesinin, taşınmasının ve evlere ulaştırılmasının da sıkı denetlenmesi gerekir.

Kısaca “TEMİZ SU” içmemiz gerekiyor. Bizim güvenerek içebileceğimiz su varsa, anne adaylarının da içmesinde sakınca yoktur.

Kategori: Genel, Haberler, Hamilelikte Beslenme