Gebelik Döneminde Doğru Beslenme Önerileri

25 Aralık 2013 Devamı

Gebelik döneminizin sağlıklı geçmesi için düzenli ve kontrollü beslenme çok önemlidir. Hamilelikte doktor kontrollerinin yanı sıra sağlıklı ve doğru beslenmeye de önem verilmelidir. Yeterli miktarda karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerin alınması vücudunuzu oluşturan hücrelerin düzenli ve dengeli çalışmasını sağlar.

Gebelik döneminizde tek taraflı beslenmek yapılan en büyük hatalardan biridir. Oysaki bu dönemde vücudunuzun tüm besin maddelerine ihtiyacı vardır. Vücut bu besin maddelerinden yoksun bırakılmamalıdır. Gebelik döneminde uzmanların beslenme önerilerine kulak verin.

Gebelikte Beslenme Önerileri

Tereyağ, hayvani kökenli kuyruk yağı gibi doymamaış yağ oranı yüksek besinleri çok az tüketmelisiniz. Doymuş yağ oranı yüksek olan ay çiçek, mısırözü, soya, fındık, zeytin yağı almaya dikkat etmelisiniz.

Yoğurdu ve sütü yağsız olanından tercih edin. Aynı zamanda yağlı kırmızı et değilde yağsız et tercih edin. Yağlı besinler yerine tavuk, kuru baklagiller ve balık tercih edebilirsiniz. Az yağlı süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Yağ tüketimini azaltmak için yemeklerinizi haşlama yapıp, fırında veya ızgarada pişirebilirsiniz.

Şekerli gıdalardan uzak kalmalısınız. Çay ve kahve ya şekersiz içilmeli yada çok az şeker kullanılmalı. Günde 3 baraktan fazla çay ve kahve tüketmemelisiniz. Bitkisel çayları ise doktorunuzun önerdiği miktarda tüketebilirsiniz.

Günlük tuz kullanımı bir tatlı kaşığını geçmemelidir. Ekmeklerdeki tuz miktarı da göz önüne alınarak yemeklerinizde kullandığınız tuz miktarının günlük toplamı bir tatlı kaşığını geçmesin. Azda olsa tuzu mutlaka tüketmelisiniz. Tamamen tuzsuz beslenmek tansiyon düşüklüğüne neden olur.

Her sabah mutlaka kahvaltı edin. Günde 3 ana öğün 3 ara öğün beslenmeye dikkat edin. Düzenli yemek yemek daha dengeli ve sağlıklı beslenme yöntemidir. Yiyecekleri iyice çiğneyin ve bol su için. Sindirimi kolaylaştırmak için midenizi tıka basa doldurmak yerine bir miktar boş bırakın.

Meyvelerinizi aç karnına değilde tok iken tüketin. Meyveleri yemekten yarım saat önce veya 3 saat sonra yemelisiniz. Mide doluyken alınan meyveler midede kalıp besin değeri kaybolup orada mayalanacağı için bütün sindirim sistemimizi yorar. Kiraz, muz, şeftali, kayısı ve yeşil elma kabukları ile birlikte düzenli tüketilmelidir.

Etiketler: , , , , , , , , , , ,

Kategori: Genel, Haberler, Hamilelikte Beslenme