Gebelik Diyabeti Düşük Riskini Artırıyor

26 Mayıs 2014 Devamı

Gebelik diyabeti düşük, rahim içi bebek ölümü, polihidramniyos, preeklamsi ve bebekte çeşitli anomaliler gibi ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Bu nedenle anne adaylarının risk faktörlerini tanıması, kontrollerini aksatmaması ve gerektiğinde uygun şekilde tedavi edilmesi büyük önem taşıyor.

Gebelik Diyabeti nedir?
Gebelik sırasında başlayan veya daha önce anlaşılmayıp da ilk kez hamilelikle birlikte fark edilen; gebede normalin üstü kan şekeri ile seyreden karbonhidrat metabolizma bozukluğuna Gestasyonel Diyabetes Mellitus (GDM) denir.

Bu hastalıkla tanışanlar çoklukla doğum sonrası dönemde normale dönerler fakat yaşamlarının ileriki yıllarında diyabet için adaylardır. Hamileliklerin yaklaşık %7’sinde gebelik diyabeti görülür.

GEBELİK DİYABETİ NASIL ORTAYA ÇIKAR?
Gebeliğin 24. haftasından itibaren kan şekerini düzenleyen insüline bir direnç gelişir ve bu durum kan şekerinin yükselmesine neden olur. İnsülin salınımında problemi olan gebeler bu durumu kompanse edemezler ve kan şekeri yükselir. Gebenin kan şekeri artışı fetusta da hiperglisemiye ve insülin salgılanmasının artmasına yol açar ve sonuçta makrozomi (iri fetus) gelişir.

GESTASYONEL DİYABET RİSKİNİ ARTIRAN FAKTÖRLER NELERDİR?

  • Şişmanlık
  • Önceki gebeliklerde GDM öyküsü
  • Daha önce iri bebek doğurmuş olmak
  • Önceki gebeliklerde doğumsal anomalili bebek dünyaya getirmiş olmak
  • Nedeni bilinmeyen ölü doğum yapmış olmak
  • 35 yaş üstü gebelik yaşanması
  • Ailede diyabet, yüksek tansiyon bulunması

Açlık kan şekerinin 105mg/dl’nin, tokluk şekerinin 120mg/dl’nin üzerinde olması. (Her hangi bir dönemde 200mg/dl’nin üzerindeki kan şekeri değeri DİYABET olarak kabul edilmektedir.)

Kategori: Genel, Haberler, Hamilelik