Dur-Kalk Trafiği Bebeklerin Ciğerlerini Etkiliyor

15 Mart 2014 Devamı

ABD Cincinnati Üniversitesi’nden uzmanların yaptığı araştırma dur-kalk trafiğinin olduğu caddelere 100 metre mesafede yaşayan bebeklerin solunum yolları ve ciğerlerinin etkilendiğini ortaya koydu.

Araştırma “dur-kalk” trafiğinin bebeklerde hırıltılı solunum riskini artırdığını gösterdi. Uzmanlar geçmişte, yalnızca otoban trafiğinin solunum yollarını etkilediğinin düşünüldüğünü, ancak durumun her zaman bu şekilde olmadığını belirttiler.

Araştırma ekibi 622 bebeği dört yıl boyunca izledi ve dur-kalk trafiğine yakın mesafelerde yaşayan bebeklerin %17’sinde hırıltılı solunum görüldüğünü belirledi.

Ayrıca dur-kalk trafiğinin bulunduğu caddelere 100 metre içerisindeki bir mesafede yaşayan bebeklerde hırıltılı solunum oranının 400 metre mesafede yaşayan bebeklere kıyasla iki kat ve bu trafiğe maruz kalmayan bebeklere kıyasla ise üç kat daha fazla olduğu da belirlendi.

Dur-kalk trafiği ise bir otobüs durağı ya da saatte 50 km. veya daha düşük hız sınırının bulunduğu şehir içi caddeler olarak tanımlandı.

Alerji ve Klinik İmmunoloji Dergisi ’nin 2005 Ağustos sayısında yayınlanan araştırma raporunda sadece trafik hacminin değil, trafiğin türü ve bu trafiğe olan mesafenin de bebeklerin solunumunu etkilediği belirtildi.

Araştırmacılar, yaşamın ilk yılında akciğerlerin halen gelişmeye devam ettiğini ve bu yaşta zararlı partiküllere maruz kalmanın alerjik durumların gelişmesinde rol oynayabileceğini bildirdiler.

Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler