Yeni Doğan Bebeğin Bağırsak Hareketleri

15 Mart 2014 Devamı

Yaşamın ilk birkaç ayında bebeğin bağırsak hareketleri anne-babaların yakın takibindedir ve özellikle kakanın rengi, kokusu, sıklığı gibi konular anne-babaların endişelenmesine neden olur. 3 günde bir kaka yapması normal midir? Kakanın çok sulu oluşu ya da renginin sarı veya yeşil oluşundan endişe etmek gerekir mi?

Bebeğin ilk bağırsak hareketi normal olarak doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde gerçekleşir. Bu siyah-yeşil renkli, yapışkan katran kıvamındaki kakaya mekonyum adı verilir ve bebeğin doğumdan önce bağırsaklarında biriken amniyon sıvısı ile bebeğin bağırsaklarının ürettiği diğer sıvılardan kaynaklanır. İlk 48 saat içerisinde mekonyumu çıkarmaması durumunda doktora danışılması gerekir.

Bebeğin anne sütü ya da mama almaya başlamasından sonraki üç ya da dördüncü günde kakanın yapışkanlığı kaybolur ve rengi koyu yeşilimsi siyahtan kahverengimsi yeşile ve daha sonra da kahverenginden sarıya dönüşür.

İlk haftanın sonunda anne sütü alan bebeklerin kakası peltemsi, kokusuzdur, rengi çoğunlukla hardal sarısıdır ve kıvamı oldukça gevşektir. Mama ile beslenen bebeklerin kakası ise daha katı ve kokuludur ve rengi sarı, yeşil veya kahverengi arasında değişir.

Yenidoğanların çoğu günde üç ile beş kez kaka yaparlar ve anne sütü ile beslenen bebeklerde bu sayı daha da fazla olabilir. Bir ayın sonunda bebek çoğunlukla da beslenme sonrasında olmak üzere günde üç ile beş kez kaka yapmaya devam edebilir.

Buna karşın özellikle anne sütü ile beslenen bazı bebeklerin bağırsak hareketleri arasında üç güne varan sürelerin geçmesi de sıklıkla görülen bir durumdur ve sağlık açısından herhangi bir sorun teşkil etmez.

Ancak bağırsak hareketleri arasındaki sürenin üç günü aşması veya bebeğin rahatsız gözükmesi durumunda doktora başvurulması gereklidir.

Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler