Çocukların Gelişimini İnternet Bağımlılığı Nasıl Etkiliyor?

21 Haziran 2014 Devamı


Psikiyatrist – Doç.Dr.Erhan Kurt anlatıyor…

 

Bazı uzmanlar çocukların 2 yaşında da televizyonla fazla haşır neşir olmamasını tavsiye ediyorlar. Doğrusu ben bu görüşe katılıyorum. Uzak tutmak ne kadar mümkün? Çok mümkün değil belki ama orada aşırılılıktan kaçınmak lazım.

Zaman zaman internet bağımmlılığını faklı isimlerle duyabiliyoruz. Mesela dijital bağımlılık gibi. Bunu spesifi etmek ve internet bağımlılığı demek gerekir diye düşünüyorum ben. Çünkü dijital yada sanal bağımlılık dediğimizde işin içine telefon, televizyon vb. diğer bütün aygıtları da içine sokmak anlamına gelir ve işi sulandırmak anlamına gelir. Halbuki burada ciddi bir sorun var.
İnternet bağımlılığı başlı başına ciddi bir sorun. Bir çeşit içine çeken dipsiz kuyu gibi. İnternette online olmanın fazla vakit geçirmenin de bunun çok büyük bir katkısı var. Ordan oraya girdiğinde zamanın nasıl geçtiğini anlamıyor. İnternetin kendi doğası dolayısı ile sadece internet bağımlılığı demek bana daha doğru geliyor.

Televizyon meselesi biraz farklı çocuklar için. Çocukların iki üç yaşlarında televizyon karşısında çok vakit geçirdiğinde ciddi olarak bozulmaları etkileniyor ve otizim benzeri tavırları ortaya çıkıyor. Buna reaktif bağlanma bozukluğu denir. Otizime benzer iletişimi bozulmuştur. Dil girişimi geridir, bozuktur, erişmesi gereken seviyeye erişmemiştir. Çocuk kendine basma kalıp hareketlerde bulunur etrafında dönmek, el çarpmak vs. tipik bir otizim görüntüsünü sergiler.

Aileye biraz bilgi verdiğinizde, biraz eğittinizde, akranları ile beraber olmasını sağladığınızda çocukta birkaç hafta içerisinde çok hızlı bir değişim görürsünüz. İşte çok aşırı televizyon karşısında olmanın sonucu. Bi anlamda televizyonu emzik gibi kullanmak. Çocuk televizyon karşısında özellikle bazı müzik kanallarında sürekli değişen yanıp sönen unsurlar renkli dünya çocuğun dikkatini çekiyor. Dolayısıyla anneler ve bakıcılar çocuk onunla meşkulken kendi işlerini görür. Anne bilerek çocuğa zarar vermiyor tabiki. Ama sonuç itibari ile bir zarar ile karşı karşıya kalıyor.

İnternet biraz daha farklı benzer bir şekilde dil gelişimini etkiliyor, çünkü temel becerileri önce anne baba ile akranları ile ilişkileri de gelişir. Eğer kendisi ile bire bir iletişim kurmayacak televizyon ve internet ile karşı karşıya olursa dl gelişimi erişmesi gereken seviyeye erişmez. Psiko motor gelişimi bozulur. Akran ilişkileri gelişmez sosyal olarak geri kalır. Hatta bedensel olarak da bir takım probleler yaşar. Çünkü hareket etmeyen çocukta obezite gibi zorluklarla karşılaşacaktır. Dolayısı ile ya çocukları uzak tutmak gerekir. Yada ölçüyü ayarlamak gerekir. Buda tabi ailelerin görevi.

İnternet Bağımlılığı hakkında merak ettiklerinizi buradan bulabilirsiniz…

 

Kategori: Soru-Cevap