Çocuklarda Hepatit B

18 Temmuz 2016 Devamı

Hepatit B virüsünün (HBV) neden olduğu, tedavisi bulunmayan ciddi bir karaciğer hastalığıdır. Hastalık bu virüsü taşıyan anneden bebeğe doğum esnasında bulaşabilmekte ve hastada müzmin hepatit adı verilen karaciğerin iltihaplanmasına, karaciğer yetmezliğine, siroza ve daha sonra karaciğer kanserine yol açabilmektedir.

Hastalığın bulaşması
Hepatit B virüsü kan ve kan ürünleri yoluyla (hastalığı taşıyan kişiye uygulanan bir iğnenin sağlam kişiye batması ve kan nakli ile) tükürük dahil tüm vücut salgılarıyla, cinsel ilişki yoluyla ve doğumda enfekte anneden yenidoğana bulaşmaktadır. Bebek, virüs ile doğum esnasında göbek kordonu kesilirken temas etmekte kronik (müzmin) taşıyıcı olmaktadırlar. Hastalığın ve taşıyıcılığın yaygın olduğu ülkelerde en önemli geçiş yolu doğum sırasında anneden bebeğe geçiş olup, gelişmiş ülkelerde en önemli bulaşma yolu ise damar içine ilaç kullanımı ve cinsel temastır. Hepatit B enfeksiyonu riski yüksek olan kişiler sağlık personeli, hemodiyaliz hastaları, damar içine ilaç kullananlar, eş cinsellerdir.

Hastalıktan korunma
Hepatit B virüs enfeksiyonu aşı ile korunabilen bir hastalıktır. Hastalığı taşıyan bireylerin önemli bir bulgu vermemesi bu hastalığın yayılımını kolaylaştırmıştır. Bu nedenle, tüm anne adaylarının hepatit b yönünden bir kan testi yaptırmaları, doğacak bebekleri açısından son derece önemlidir. Bu test sonucunda, anne hepatit b taşıyıcısı çıkarsa bebeğin koruma altına alınması gerekmektedir. Dünya sağlık örgütü, çok ciddi boyutları olan hepatit b hastalığına karşı aşılamayı 1997 yılı başından itibaren tüm ülkelerde zorunlu hale getirmiştir. Tüm zamanında doğan bebekler hepatit B virus enfeksiyonuna karşı aşılanmalıdır. İlk doz doğumda yapılır. İkinci doz 1-4 ay, 3.doz 6-18 ay arası yapılabilir. Şu anda önerilen aşı tablosu 0, 1, 6. Ay şeklindedir. Prematüre bebekler de taşıyıcı olmayan anneden doğan 2000 gramın altındaki bebeklerin aşısı bebek 2000 grama ulaşıncaya kadar beklenebilir.

Kronik Enfeksiyonu Olan Anneden Doğan
Bebeği Koruma
Kronik enfeksiyonu olan anneden doğan bebekler, doğumdan sonra hemen iyice yıkanmalıdır. Kan örneği bebek yıkandıktan sonra alınmalı ve K vitamini yapılmalıdır. Doğumu takip eden ilk 12 saat içinde hepatit B hiperimmunglobulin (HBIG) bebeğin uyluk kası içine yapılmalıdır. Yapılmasında gecikme olursa ilk 48 saat içinde mutlaka uygulanmalıdır. Hepatit B taşıyıcısı veya kronik enfeksiyonu olan anneden doğan bebeklere HBIG ile birlikte aşı yapılmasıyla koruyuculuk %90-95 düzeyine ulaşır. Önerilen aşı takvimi; 0, 1, 6. Aylardır.

Hastalığın seyri
Hepatit B virüsünü alan kişilerin hepsi hastalığın klinik ve laboratuar bulgularını göstermezler. Bazıları virüsü vücutlarında sadece taşırlar. Enfeksiyonu akut geçiren bazı hastalarda iştahsızlık, bulantı, kusma, ateş, karın ağrısı ve sarılık gibi şikayetler görülür. Kronik hepatitli kişilerin bazılarında da klinik bulgu yoktur, karaciğer biyopsisinde hastalık bulgusu vardır. Bu hastaların bir kısmında zamanla siroz ve karaciğer kanseri gelişir.

Bulaşmanın Önlenmesi

  • Test yaptırın, henüz enfekte olmamışsanız aşılanın.
  • Sizde ya da eşinizde HBV enfeksiyonu varsa, cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanın.
  • Gebeyseniz, HBV enfeksiyonu için tarama yaptırmalısınız.
  • HBV ile enfekte kişilerin kan ya da diğer vücut sıvılarıyla temas etmeyin.
  • Vücudunuzdaki tüm açık yaraların ve kesiklerin üzerini kapatın.
  • Karaciğerle ilgili anormallikler yönünden kontrol için kan testi yaptırın.
  • Ciklet, diş fırçası, jilet, havlu gibi kan ya da başka vücut sıvılarıyla temas edebilecek herhangi bir eşyayı başkalarıyla ortak kullanmayın.
  • Bebeklere çiğnediğiniz yiyecekleri vermeyin.
  • Kullandığınız şırınga ya da iğneleri başkalarıyla paylaşmayın.
  • Eldiven giymeden kimsenin kanına dokunmayın.
  • Vücudunuza dövme yaptıracaksanız, kullanılan araç ve gerecin steril olmasına dikkat edin.

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik