Çocuklarda Hepatit A Nasıl Bulaşır?

12 Nisan 2014 Devamı

Hepatit A hastalığı, Hepatit A virüsünün (HAV) neden olduğu halk arasında bulaşıcı sarılık adıyla bilinen, karaciğerin bulaşıcı bir hastalığıdır. Sarılıkla seyreden karaciğer hastalıklarının virüsler de dahil olmak üzere birçok nedeni vardır. Diğer hepatit çeşitlerinden farklı olarak tehlikeli değildir, siroz meydana getirmez. Kuluçka dönemi 2-6 haftadır.

Bulaşma şekli
Hepatit A ağız yoluyla virüs bulaşmış yiyecek ve içeceklerin alınmasıyla ve kişiler arası temasla bulaşır. Hastalık geçirildikten sonra kanda hav bulunmaz, bu nedenle taşıyıcılık ve kan nakli ile bulaşma olmaz. Hepatit A taşıyıcıları, hastalanmadan iki hafta önce ve iyileştikten bir hafta sonrasına kadar hastalığı bulaştırırlar. Belirti göstermeden hastalığı geçiren kişilerde, hastalığın yayılmasında etkili olurlar. Hepatit A, en sık sağlık koşullarının kötü olduğu aşırı kalabalık ortamlarda yaşayan kişiler arasında görülür. Çocukların hijyenik tedbirleri çok iyi bilmemeleri nedeniyle enfeksiyon kreş, anaokulu ve okullarda kolayca yayılabilir.

Hastalığın belirtileri
Kırıklık, hafif ateş, bulantı, kusma, ishal, iştahsızlık, hafif kas ve eklem ağrıları gibi genel şikayetlerle başlar. Bir veya iki hafta sonra karaciğer büyüyebilir ve sarılık görülebilir. Sarılık en kolay şekilde gözlerin beyaz kısmında fark edilir. Sarılık sırasında idrar koyulaşır ve dışkının rengi açılır. Hepatit A sarılık bulguları 3-4 haftada kaybolur ve 6-8 haftada hastalar tamamen iyileşir. Çocuklarda hafif seyredip, fark edilmeyebilir. Hastalık ileri yaşlarda görüldüğünde daha şiddetli geçirilir. Sonuç genelde iyidir, ancak hastaların %1 inde fulminan hepatit denilen durum ve ölüm meydana gelebilir.

Hastalıktan korunma
Hastalıktan korunmada, ellerin sık sık yıkanması, kontamine olma olasılığı bulunan besinlerin pişirilmesi, suların kaynatılması gibi hijyenik önlemleri almak gerekir. Hepatit A hastalığından tam korunmanın en etkili yolu, aşılanmadır. Hepatit A dan korunmak için, el ve tırnak temizliğine son derece dikkat etmek gerekir. Şehirlerin kanalizasyon sistemlerinin uygun olması, içme suyunun temizliği son derece önemlidir. Hepatit A geçiren kişilerin mikrobu bulaştırmalarını önlemek için, iç çamaşırlarının, çarşaflarının ve tuvaletlerin %3’lük formalin veya %2.5’lik kloramin solüsyonu ile temizlenmesi gerekir.

Aşı
İyi seyirli bir hastalık olduğu için Hepatit A için aşı rutinde gerekli değildir. Aşılama, 2 yaşından itibaren her zaman yapılabilir. Hasta ile irtibatı olan kişilere, immünglobülin ile koruma önerilir, 4-8 hafta korunma sağlar. Hepatit A açısından risk taşıyan aşılanması gereken kişiler:

  • Hepatit A’ nın sık görüldüğü bölgelerde yaşayan bireyler
  • Kreş, yuva veya okula giden çocukları olan aileler ve bu kuruluşlardaki personel
  • Gıda işinde çalışanlar
  • Sağlık çalışanları
  • Askeri personel
  • Seyahat edenler
  • Kronik hepatit b, c veya diğer kronik karaciğer hastalığı bulunan kişiler
  • Bakımevlerinde kalan kişiler ve bakıcıları

Tedavi
Sırt üstü yatak istirahatı karaciğerin kanlanmasının sağlar, karaciğerin yükü azaltılır ve iyileşme hızlanır. İlk günlerde hastalar genelde iştahsız olduklarından sindirimi kolay besinler (meyve suyu, açık çay, süt, çorba, püre, kızarmış ekmek, bal, reçel ve yoğurt) verilmelidir. Karbonhidratlı gıdalar normal şekilde verilmeye devam edilir. Tuzsuz yemeğe gerek yoktur. Günlük alınan yağ ve kalori miktarı kısıtlaması yapılır. Sindirim zorluğu olanlara sindirimi kolaylaştırıcı ilaçlar verilir. Ayrıca b ve c vitaminleri verilir. Kaşıntı, bulantı-kusma için de gerekirse ilaç verilebilir. Kusmaları fazla olanlara, ağır seyredenlere serum ve ilaç tedavisi hekim tarafından başlanabilir.

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik