Gebelikte Hepatit, Hepatit A-B-C

17 Şubat 2014 Devamı

Gebelikte hepatit virüsü iyi yıkanmamış sebze,meyve ve virüsün bulaştığı yiyecek ve içecekler ile ağız yolundan alınır.Ciddi bir enfeksiyon oluşturmaz.İyileşme tamdır ve anne karnındaki bebek için bir tehlike oluşturmaz.Taşıyıcılığı yoktur ve aşılama yapılması gerekmez.Sadece doğum sırasında anne aktif olarak Hepatit A geçirirse doğacak bebeğe enfeksiyonun geçmesini engellemek için ilk 12 saat içinde immunglobulin yapmak gereklidir.

Gebelikte HEPATİT B (Bulaşıcı sarılık)

Cinsel temas ve kan ürünleri ile geçer.Bulaşıcı sarılık olarak bilinir.Kuluçka dönemi 2-6 aydır ve kuluçka döneminden sonra hastalık bir grip enfeksiyonu gibi fazla belirti vermeden bireylerin büyük bir kısmında geçer ve bağışıklık bırakır. Fakat bir kısım hastada virüs kanda kalmaya devam eder. Bu portörlük (taşıyıcılık) olarak isimlendirilir. Ülkemizde portörlük oranı epey yüksektir .( yaklaşık %15-20)

Gebelikte geçirilen Hepatit B ve kronik Hepatit B taşıyıcılığı bebek için düşük,anomali,erken doğum ,gelişme geriliği gibi herhangi bir risk taşımaz.Bu virüsün bebeğe geçişi doğum sırasında doğum kanalından olur ve bu geçiş oranı annedeki Hbe antijeninin olup olmamasına göre değişir.

Gebelikte hepatit testi rutin ilk üç ayda yapılan tetler ile birlikte yapılır. test Hepatit b için ve gebelikte hepatit b taşıyıcılığı tespiti için yapılmaktadır.Bütün hamileler Hepatit B açısından taranmalıdır.HBsAg (+) ,anti HBs (-) çıkar ise portörlük vardır ve HBe Ag düzeyine bakılması gerekir.

Eğer annede HBsAg (+) ise doğumdan sonraki ilk 12 saatte yeni doğana 0.5 ml hepatit B İmmunglobülin yapılmalı ve ayrıca bebeğe ilk hafta içinde Hepatit B aşısı uygulanmalı ve bu uygulama doktorun önerdiği aralıklarla 2 kez daha tekrarlanmalıdır.Bu şekilde hepatit B virüsünün çocuğa geçişi ve çocuğun taşıyıcı olmasını %95 oranında engellemek mümkündür.

Gebelikte Hepatit B aşısı uygulanmaz.Gebelik öncesi dönemde hepatit B aşı uygulaması başlamışsa rapel doz olarak adlandırılan tekrar dozu gebelikte yapılabilir.Eğer Hepatit B Ag (-) ise kendinizi ancak doğumdan sonra bebeğinizle birlikte aşılatabilirsiniz.

Kısaca hamilelikte Hepatit B ( + ) iseniz;

  •  Eşinize test yaptırın , HBsAg (-) ise hemen aşılatın.
  •  Cinsel ilişkilerinizde prezervatif kullanın.
  •  Kan ile geçişi kolaylaştıracak diş fırçası,jilet gibi kişisel eşyalarınızı ortak kullanmayın.
  •  Alkol,baharatlı yiyeceklerden kaçının.Parasetamol içeren ağrı kesicileri sık kullanmayın ve kendiniz fazla yormayın.
  •  Hastalık belirtileri (sararma,halsizlik,kusma) gibi şikayetler başlar ise hekiminizi hemen bilgilendirin.Hastaneye yatırılmanız gerekebilir.
  •  Gebelikte bebeğinize zararı olmayan bu virüs doğumda bebeğe bulaşır. Doğumdan 12 saat sonra bebeğinize 0.5 ml hepatit B immunglobülin yaptırın,7 gün sonra ilk hepatit aşısına başlayın ve diğer 2 dozu da doktorunuzun önerdiği tarihlerde tekrarlatın.
  • Gebelikte hepatit b tedavisi portör olanlarda uygulanmaz, aktif bir hepatit c veya b enfeksiyonu var ise konunun uzmanı ile konsültasyon gerekmektedir.

Kategori: Genel, Haberler, Hamilelik