Çocuğun Uyumasına Nasıl Yardımcı Olursunuz?

23 Mart 2014 Devamı

Bebeğiniz 4 aylıktan büyükse ve gecede bir veya daha fazla kez uyanarak ağlıyorsa aşağıdaki tavsiyeleri deneyebilirsiniz:

Akşam veya gündüz ilk uyuma zamanında

Bebeği uykusu gelmiş ancak henüz uykuya dalmamışken yatağına koyun
Bebekleri kucakta tutmak ve uyku öncesinde rahatlatıcı rutin uygulamalarda bulunmak iyidir. Ancak bebeğiniz artık mahmur ve uykuya dalacak gibi gözüküyorsa yatağına koyun. Bebeğinizin uykudan önceki son hatırası beşik ve yatak olmalıdır. Bebeğiniz çok huzursuzsa sakinleşene kadar veya uykuya dalmak üzere olana kadar kucağınıza alın veya sallayın ancak tam olarak uykuya geçmeden önce mutlaka yatağına bırakın. Bu şekilde bebeğinizin kendisini uykuya geçirmeyi öğrenmesi gereklidir. Bebeğin gece normal uyanmalardan sonra yeniden kendi kendine uykuya dalabilmesi için bu beceriyi kazanması gerekir.

Bebeğiniz ilk uyku zamanında ağlıyorsa her 5-15 dakikada bir kısa bir ziyarette bulunun
Bebeğiniz çok fazla gerilmeden yanına gidin. Küçük veya daha hassas bebekleri her beş dakikada bir ziyaret etmeniz gerekebilir. Bu konuda muhakemeyi yapacak olan sizsiniz. Bu ziyaretleriniz arasındaki süreyi ise yavaş yavaş artırın. Unutmayın, bebekler biraz ağlamadan kendi kendilerini teskin etmeyi öğrenemezler. Bu ağlama bebek için zararlı değildir. Çocuğunuz korkmuş bir haldeyse sakinleşene kadar kucağınıza alın. Daha sonra sakinleşene kadar odasında (bebeğin yanında değil) geçici süreyle oturun ya da uzanın. Tam olarak uykuya dalmadan önce odadan ayrılmaya gayret edin.

Ziyaretlerinizi kısa ve sıkıcı ancak destekleyici tutun
Çocuğunuzun odasında bir dakikadan daha uzun süre kalmayın. Işıkları açmayın. Ziyaretiniz destekleyici ve güven verici tarzda olsun. Uykulu bir şekilde hareket edin. Fısıltıyla herkesin uyuduğunu söyleyin. Buna olumlu birkaç söz ekleyin, örneğin “sen harika bir bebeksin” ya da “aferin uyumak üzeresin” gibi. Bu ziyaretler sırasında öfkenizi asla çocuğa göstermeyin veya çocuğu cezalandırmayın. Sarılırsanız muhtemelen gitmenize izin vermeyecektir. Bebeğinize hafifçe dokunun ve bebek, tüylü oyuncak ya da battaniye gibi güven verici eşyasını bulmasına yardımcı olun.

Yatağından almayın
Çocuğunuzu bir kez beşiğine bıraktıktan sonra bir daha almayın. Bebeği sallamayın, oyun oynamayın veya yatağınıza götürmeyin. Hafif temaslar bebeğinizi davranışını devam ettirmesini isteyecek kadar ödüllendirmeyecektir. Çoğu bebek bir süre ağlayıp, mızıldandıktan sonra uykuya dalacaktır.

Gece uyanmalarında

Akşam ya da gündüz ilk uykuya geçme aşamasında yukarıdaki tavsiyelere uymanızın ardından, bebeğin gece uyanmalarında da belli bir program izlemeniz gerekecektir.

Gece uyanmalarında geçici bir süre için bebeğinizi uyuyana kadar kucağınıza alın
Bebeğiniz gündüz ve gece uykularında uyandıktan sonra kendi başına yeniden uykuya dalmayı öğrenene kadar gece uyanmalarını herkes için mümkün olduğunca kolaylaştırın. 5-10 dakikadan daha uzun süre huzursuzluk yapmazsa, ilk uyuma zamanında olduğu gibi davranın. Aksi halde ağlayan çocuğunuzu kucağınıza alın ve uykuya dalana kadar tutun. Bu sürede ışıkları açmayın veya odasından çıkarmayın. Onunla çok fazla konuşmamaya çalışın. Böyle durumlarda babanın bebekle ilgilenmesi çok daha kolay sonuç verir.

Bebeğinizin bir güven nesnesine bağlanmasına yardımcı olun
Güven verici (geçiş) nesne gece uyanan bebeğin yeniden uykuya dalmasına yardımcı olan herhangi bir şeydir. Bu nesne bebeği rahatlatır ve sizden ayrılmasını kolaylaştırır. Bir pelüş oyuncak, bebek ya da battaniye iyi bir güven nesnesi olabilir. Bazen bir pelüş oyuncak ya da bebeği annenin tişörtlerinden biri ile sarılması çocuğun bu oyuncağı güven nesnesi olarak kabullenmesini kolaylaştırabilir. Gündüz de bebeğinizi her uyutmanızda bu nesneyi yanınıza alın. Ayrıca uyku öncesi rutinlerinize de bu nesneyi dahil edin ve beşiğe bebeğinizin yanına koyun. Nihayetinde çocuğunuz uyku zamanında sizin yerinize bu güven nesnesine sarılacak ve kendisini sakinleştirecektir.

Daha sonra gece kucağa almaları bırakın
Çocuğunuz gündüz uykularında ve akşam ilk uyuma zamanında kendi kendini teskin etmeyi ve uykuya dalmayı öğrendikten sonra gece uyanmalarında kucağa almaya da son verin. Gündüz uykusunda ya da akşam ilk uyuma zamanında kendi kendine uykuya dalmayı öğrenmiş olan bebeğinizin gece uyanmalarında da bu becerisini kullanmasını bekleyebilirsiniz. Ağladığında her 15 dakikada bir yanına gidin ve bu ziyaretlerinizi kısa ve sıkıcı tutun. Genellikle çocuğunuz akşam ilk uyku zamanında kendi kendine uykuya dalmayı öğrendikten birkaç gün sonra gece ağlayarak uyanmaları da sona erer.

Uyku sorunları konusunda diğer faydalı ipuçları

Yukarıda belirtilen programa ilave olarak, bebeğinizin uyku sorununu çözümlemenizde yardımcı olabilecek diğer ipuçları da şunlar olabilir:

Beşiği başka bir odaya taşıyın
Bebeğinizin beşiği sizin odanızdaysa başka bir odaya taşıyın. Bu mümkün değilse beşiğin yan taraflarını bir battaniye ile kaplayarak gece uyandığında sizi görmemesini sağlayın.

Uzun gündüz uykularından kaçının
Bebeğinizin gündüz uykusu 2 saatten daha fazla sürdüyse, uyandırın. Günde 3 kez gündüz uykusu uyuma alışkanlığı varsa, bunu günde 2 sefere düşürmeye çalışın.

Gece ıslak bezleri değiştirmeyin
Gece sadece kaka yapmışsa veya pişik sorunu varsa bez değiştirin. Bez değiştirmek zorunda olmanız durumunda mümkün olduğunca az ışık kullanın, işinizi hızla tamamlayın ve o sırada bebeği eğlendirmeyin.

Gerekirse beşiğinde ayakta dururken bırakın
Çocuğunuz uyku zamanında beşiğin içinde ayağa kalkıyorsa sakinleştirmeye be yeniden yatmasını sağlamaya çalışın. Eğer yatmayı reddeder ya da yeniden ayağa kalkarsa, o şekilde bırakın. Aksi taktirde yeniden yatmaya ikna etme çalışmalarınız kısa sürede eğlenceli bir oyuna dönüşebilir. Gerekirse ayağa kalktığında tekrar nasıl yatabileceğini gündüz uyanık olduğu zamanlarda öğretmeye çalışın.

Uyku günlüğü tutun
Bebeğinizin uyuma ve uyanma saatlerini not ederek, bir dahaki doktor kontrolünüzde bu notları yanınızda götürün.

Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler