Bozulmuş Gebelik İhmal Edilirse

27 Ocak 2014 Devamı

Gebelik kesesi bozulduktan ve anne karnındaki embriyo öldükten belli bir süre sonra anne adayının kanına bazı maddeler geçmeye başlar ve kısa süre içinde gebelik hormonları da azalmaya başlar.

Takiben gebelik belirtileri giderek azalır.Göğüslerdeki gerginlikler kaybolur, bulantılar kesilir, gebelik ruh hali kaybolur gibi. Hormon desteğini yitiren gebelik, uterus kasılmalarıyla kendini dışarıya atma işlemlerine başlar. Bu düşüğe hazırlık işlemleri genellikle embriyo öldükten sonraki birkaç gün içinde başlar ve bir haftanın sonunda ağrı ve kanamayla embriyo ve plasenta dışarı atılır. Embriyonun ölmesinin üzerinden 2 hafta geçmiş olmasına rağmen düşük eyleminin başlamamasına missed abortus (gerçekleşmeyen ihmal edilmiş düşük ) adı verilir.

Bu tanı en sık ultrasonda son adet tarihine göre olması gereken embriyo gelişiminin en az iki hafta geri kaldığı ölmüş embriyo görüldüğünde konur. Zaman kaybetmeden bazı kan tahlilleri, özellikle kan pıhtılaşması ile ilgili incelemeler yapılmalı ve kürtaj işlemi gerçekleştirilmelidir.Aksi takdirde ölen embriyodan anne kanına geçen maddeler kan pıhtılaşma mekanizmasını olumsuz yönde etkileyen maddelerdir Bu pıhtılaşma bozukluğu basit bir şekilde yanlızca pıhtılaşma zamanını hafifçe etkileyen ve uzatan bir bozukluk olabileceği gibi, tüm pıhtılaşma faktörlerinin kısa zamanda tükenmesiyle sonuçlanan ciddi bir durum olabilir. DIC (yaygın damariçi pıhtılaşması) adı verilen bu durum kanamaya bağlı ölüme bile neden olabileceğinden,bu tür ihmal edilmiş bozulmuş gebelik durumlarında gerekli ön tetkikler yapıldıktan sonra fazla beklenmeden gebeliğin tahliye edilmesi yani kürtaj yapılmalıdır. Bu duruma halk arasında “ölü bebekten annenin zehirlenmesi ” olarak adlandırılmaktadır.

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , ,

Kategori: Genel, Haberler, Hamilelik