Boğmaca Hakkında

25 Kasım 2013 Devamı

Boğmaca ,Bordatella pertussis adında bir bakteri tarafından meydana getirilen tehlikeli bir hastalıktır.

1-Nasıl Bulaşır?

Boğmaca hava yoluyla yayılır ve çok bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığın bebeklere bulaşması, bebeğin çevresindeki anne-baba-kardeş veya diğer kişilerden olmaktadır.

2-Belirtileri nelerdir?

Boğmaca’nın kuluçka dönemi sıklıkla 5-10 gün arasında değişir. Belirtilerinin ortaya çıkması için maksimum süre 21 gündür.
Soğuk algınlığına benzer belirtilerle başlar,daha sonra tipik olarak boğulurcasına,yoğun ve sık öksürük nöbetleri görülür.

Bebekler ve küçük çocuklar nöbetler sırasında morarabilir veya kusabilirler ,hatta boğularak yaşamlarını kaybedebilirler.Boğmaca ergen ve erişkinlerde genellikle daha hafiftir ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarında da görülebilen öksürüğe benzer dirençli öksürük vardır. Bununla birlikte bu bireyler hastalığı aşılanmamış kişilere veya bağışıklığı henüz oluşmamış bebeklere bulaştırabilirler.

3-Ne Kadar ciddi bir hastalıktır?

Boğmaca özellikle küçük bebekler için çok ciddi bir hastalıktır. Küçük bebekler,muhtemelen beyine oksijen temininin azalmasına bağlı olarak çıkan nöbet ve beyin enfeksiyonuna daha fazla yakalanma riski taşırlar.

4-Tedavisi var mıdır?

Antibiyotikler, boğmacanın öksürük gibi belirtilerini azaltmada çok etkili değildir.Boğmaca hastaları yatak istirahatine alınmalı ,sıvı desteği verilmeli ve ateş varsa kontrol altına alınmalıdır.Hastalığın tedavisi için ağırlık durumuna göre hastane tedavisi dahil olmak üzere çeşitli tedaviler uygulanabilir.

5-Boğmacaya karşı bebeğimi ve çocuğumu nasıl koruyabilirim?

Aşı ile koruyabilirsiniz. Bebeklere 2 aylıkken yapılmaya başlanan ve 4.6 ve 18 aylık olduklarında tekrarlanan karma aşı DTaB (Difteri tetenoz,asellüler boğmaca) bebeğinizi boğmacaya karşı korumak için uygulanır. Ancak koruma ilk doz tamamlandıktan sonra başlar. Bu nedenle,bebekler yaşamlarının ilk aylarında boğmacaya karşı korumasız kalabilmektedir. İlk aylarında bebeğin boğmacaya yakalanmaması için anne,baba,kardeş ve bebeklerle teması olan diğer kişilerin (bakıcı gibi)boğmacaya karşı bağışıklıklarının tam olması gerekir. Anne-baba olarak kendinize yaptıracağınız 1 doz aşı,bebeğinizi bağışıklığı gelişene kadar koruyacaktır. Ayrıca yaşamlarının ilk yıllarında uygulanan DTaB aşısının koruyuculuğunun devam etmesi için 4-6 yaştaki çocukların karma aşıları tekrar edilmelidir.

Dr. Şükrü Çido
TÜRKİE HASTANESİ

Kategori: Uzm.Dr. Şükrü Çido, Yazarlar