Boğmaca

08 Kasım 2013 Devamı

Boğamacanın belirtileri

Burun Akıntısı
Burun tıkanıklığı
Kuru öksürük
Hapşırık
Hafif ateş

boğmacaBoğmaca nasıl tedavi edilir?

Tüp bebeklerde boğmacanın tedavisi daha yoğun bir tedavidir. Öksürük nöbetlerinden dolayı bebeğin oksijensiz kalmaması için beyninin zarar görmemesi için solunum durmasına engel olması için , 6 aydan küçük bebeklerin hastaneye yatırılmalı.
Hastanede yoğun bakım ünitlerinde veya serumla tedavi yapılmasına gerek kalmayabilir.
Antibiyotik tedavisi
Odanın nemli tutulması
Yoğun öksürük için, nefes açıcı buhar halinde ilaçlar verilmelidir.
Tedavide kullanılan ilacın amacı, diğer kişilere bulaşıcılığını engellemektir. Makrolit grubu dediğimiz antibiyotikler kullanılmakta. Antibiyotik kullanımından 5 gün sonra bulaşıcılığı azalmaktadır yada tamamen ortadan kaldırılmaktadır.

Boğmaca nasıl bulaşır?

Boğmaca, sekrezyonlarla ve damlacık yoluyla bulaşır. Bulaşıcılığın en yaygın olduğu ilk 15 günde daha nezle bulguları varken, boğmaca tanısı tam netleşmeden olan dönemi bulaşıcılıkta daha yüksektir.
İkinci döneminde bulaşıcılığı daha azdır ama bulaşıcılığı devam etmektedir. Genelde temasla ve damlacık enfeksiyonu ile bulaşır.
Çocuk öksürdüğü, hapşırdığı zaman o sekrezyonlardan dolayı havada damlacıklara oluşup bulaşabilir. Aile içinde duyarlı kişiler var ise bulaştırma olasılığı %50. Bu yuva içinde geçerli . yuvada ya da okulda bir çocuk boğmaca olduysa , arkadaşları eğer aşıdan dolayı korunmuyorsa duyarlı iseler %50 bu hastalığı çocuğa bulaştırabilirler.

Etiketler: , , , , , , , , , ,

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI