Bebeklere Vitamin ve Mineral Takviyesi Gerekli mi?

23 Şubat 2014 Devamı

Çeşitli yerlerde bebeklere yönelik vitamin ve mineral takviyelerinden bahsedildiğini duymuş ve bebeğinizin de bunlara ihtiyacı olup olmadığını merak etmiş olabilirsiniz. Düzenli olarak anne sütü veya hazır formül mama ile beslenen bebekler vitamin ve mineraller de dahil olmak üzere, ihtiyaçları olan tüm besin öğelerini alırlar. Ancak, bazı hallerde anne sütü alan ya da formül mama ile beslenen bebekler de vitamin ve mineral takviyesine ihtiyaç duyarlar. Doktorunuzun böyle bir öneride bulunması halinde, tavsiyelerini dikkatle uygulamanız önemlidir, zira yüksek dozda vitamin ve mineraller de zararlı olabilmektedir.

Demir
Demir normal büyüme ve gelişim açısından ve özellikle de alyuvar üretimi için gereklidir. Anne sütü ilk altı ay için gerekli olan demir miktarını içerir. Altı aydan sonra ise demir içerikli gıdalar ihtiyaç duyulan demiri sağlar. Anne sütü almayan veya sadece bazı öğünlerde anne sütü alan bebekler ilk bir yıl boyunca demir katkılı formül mamalar ile beslenmelidir. İlave demir takviyesi sadece doktorun gerekli görmesi veya önermesi halinde verilmelidir.

K Vitamini
K Vitamini bebeğin kanının pıhtılaşması ve kanamanın durması açısından son derece önemlidir. Plasenta yoluyla anneden bebeğe geçmediği için ve yeni doğanların sindirim sisteminde kendi K-Vitaminini üretmeye yetecek ölçüde bakteri bulunmadığından yeni doğanlarda K vitamini düzeyi genellikle düşük olmaktadır. Bu nedenle doğumdan hemen sonra, nadir görülen ancak ölüm tehlikesine yol açabilen aşırı kanama riskinin önüne geçmek amacıyla tüm bebeklere K Vitamini enjeksiyonu yapılır. Bu enjeksiyondan sonra, doktor tarafından önerilmediği sürece bebeklere fazladan K Vitamini vermek gerekmez.

D Vitamini
Cilt güneş ışığına maruz kaldığında D vitamini üretmektedir, ancak cilt kanseri riskinden dolayı altı aydan küçük bebeklerin direkt güneş ışığına maruz kalmaması ve daha sonra da güneş koruyucu kremlerin kullanılması önerilmektedir. Bu nedenle bebeğin gerekli D Vitaminini üretmesine yetecek ölçüde güneş ışığı alıp alamadığını belirlemek güç olmaktadır. D Vitamini formül mamalar, D Vitamini katkılı sütler, yumurta ve balık gibi gıdalarda da bulunmaktadır. Bu nedenle bebeğiniz formül mama ile besleniyorsa ve yeterli ölçüde D Vitamini katkılı formül mama alıyorsa ilave D Vitamini verilmesine gerek olmayacaktır. Ancak sadece anne sütü alan bebeklere D vitamini damlası verilmesi gerekmektedir. Bebeğinizin D vitamini ihtiyacı konusunda doktoru ile görüşün ve toksik olabileceğinden dolayı günde 200-400 IU’dan fazla dozda D Vitamini vermeyin.

Flüorür
Bu mineral bebeklerde ve yetişkinlerde diş çürümelerini önler. Ancak çok fazla flüorür de bebeğinizin gelişmekte olan dişlerine zarar verebilir. İlk altı ayda anne sütü veya formül mama ile beslenen çocuklara flüorür verilmesi önerilmemektedir. 6 aydan sonra içme suyunun ve/veya kullanmakta olduğunuz formül mamanın flüorür içerip içermediğine bağlı olarak, ilave flüorür takviyesi vermeniz gerekli olabilir. Bebeğinizin flüorür takviyesi ihtiyacı için doktorunuza danışınız.

Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik