Biberon Maması ile Beslenme

23 Şubat 2014 Devamı

Tıbbi ya da kişisel nedenlerle anne sütü alamayan bebeklerin normal gelişim için ihtiyaç duydukları tüm besin maddelerini içeren hazır mamalar mevcuttur. Biberon maması ile beslenen yenidoğanlar tipik olarak günde her üç-dört saatte bir 60-90 ml. mama alırlar. İlk ayın sonunda itibaren her bir beslenmede 120 ml. mama alabilir ve beslenme aralıkları uzar. 2 Haftalık bir bebek günde toplam olarak yaklaşık 600 ml. mama alır, birinci ayın sonunda ise bu miktar günde 750 ml. ya da daha fazla olabilir.

Biberon Maması Türleri
Sizin de farketmiş olacağınız gibi, bebek mamalarının birçok çeşidi vardır ve üreticiler kendi markalarını tercih etmeniz için ücretsiz numuneler verirler ve ürünleri hakkında birçok iddialarda bulunurlar. Böylesi bir çeşit ve reklam bolluğu içerisinde bebeğiniz için en uygun mamayı tercih ederken doktorunuzun önerisini mutlaka almalısınız. Bebek mamalarının en fazla kullanılan türlerinden bazıları şunlardır:

İnek sütü bazlı mamalar
Bebeğin hazmedebilmesi için özel işlemden geçirilmiş inek sütü proteininden hazırlanır. Bu mamalar gerekli tüm besin öğelerini içerir ve bebeklerin çoğu için uygundur. Ancak bebeğinizi 1 yaşından önce normal inek sütü ile beslememeniz gerekir. İnek sütü yeterli besin öğelerini içermediği gibi, bağırsaklar içinde gizli kanamaya yol açarak kansızlığa neden olabilmektedir.

Soya bazlı mamalar
Bu mamalar soya proteininden üretilmiştir ve besin değeri tamdır, ancak inek sütü proteini içermezler. Vejeteryan diyet uygulamayı planlayan aileler bu mamayı tercih edebilirler. Ancak inek sütüne karşı hassasiyeti olan bebeklerin çoğu soyaya karşı da hassasiyet gösterir ve dolayısıyla bu bebeklere soya bazlı mamalar verilmemelidir. Soya bazlı mamaların kolik ya da gıda alerjilerini önleme açısından kanıtlanmış herhangi bir üstünlüğü yoktur. Prematüre bebeklere soya bazlı mama verilmemelidir.

Laktoz içermeyen mamalar
Soya bazlı mamalara ilave olarak, insan sütü ve inek sütünde doğal olarak bulunan laktoz isimli şekeri içermeyen inek sütü bazlı mamalar da mevcuttur. Bu mamalar laktoz gibi şekerlerin hazmıyla ilgili sorunlara neden olan ve nadir görülen bazı tıbbi durumları olan bebeklerde kullanılır. Gerçek laktoz intoleransı ise son derece nadir görülür. Yaygın inanışın aksine, bulaşıcı ishal olan çocuklar laktoz sindirimi konusunda sorun yaşamazlar ve beslenmelerinde laktoza yer verilmemesinden herhangi bir yarar görmezler.

Demir katkılı mamalar
Demir eksikliğinin önlenmesi amacıyla bebeklere demir katkılı mama verilmesi önerilmektedir. Yaygın inanışın aksine, demir katkılı mamalardaki demir miktarı kabızlık ya da hazımsızlığa yol açacak kadar yüksek değildir.

Saf veya hipoalerjen mamalar
Bu mamalar içerdiği protein, yağlar ve karbonhidratlar küçük moleküllere ayrılacak şekilde özel olarak üretilir. Alerji riskinin en aza indirilmesi amaçlanmıştır ve bazı tıbbi sorunları olan bebekler için uygun olabilmektedir.

Kategori: Beslenme, Genel, Haberler