Bebeğimi Memeden Kestim, Sütüm Ne Zaman Biter?

21 Haziran 2016 Devamı

Bebeği emzirmekten vazgeçeceğiniz zamanı önceden hesaplamak ve buna göre önceden bir planlama yapmak gerekir. Bebeği birden bire sütten keserseniz, göğüste süt üretimi devam edeceğinden göğüsler büyür, sertleşir, gerginleşir ve göğüste biriken süt ağrı ve acı yapar; hatta apseye dönüşebilir.

Bebeği memeden kesme yöntemleri

Bebeği bir öğün azaltarak ve giderek süt emdirmediğiniz öğün sayısını artırarak memenizdeki sütün oluşumunu azaltarak bir dengeye girebilirsiniz. Bu durumda süt üretiminiz de emzirmeniz ile doğru orantılı gideceğinden, yaptığınız bu planlama sonucu süt üretiminiz de yavaş yavaş azalacaktır. Bu tür planlamanın ardından memede süt üretimi bittikten sonra bebeği memede kesmek en doğrusudur.

Bebek anne memesini emdikçe, beyinden salgılanan oksitosun adlı hormonu uyarır. Bu uyaran sonucunda anne, meme dokusunda süt üretimine başlar. Ne kadar az emzirme olursa, süt üretimi o kadar azalacaktır. Emzirme çoğaldığında da süt üretimi bir o kadar artacaktır.

Bebeğin kendi kendine sütten kesilmesi

Bazen bebekler sütten kendi kendine kesilir. Anne sütü emmeyi kendiliğinden reddeder. Bu, hesaplanmamış bir memeden kesme olduğundan, annenin memesinde süt üretimi devam eder ve memede şişlik, gerginlik ve hatta apse oluşumu meydana gelebilir. Bu durumda annenin bir hekime başvurması gerekebilir.

Memede süt ateşi oluştuğunda soğuk su ile kompres yaparak memeye masaj yapmak mümkündür. Memede yapılacak kontrol sonrasında apse oluşumu fark edilirse, doktor tarafından antibiyotik tedavisi başlatılabilir.

Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler