Bebeği Kulak Enfeksiyonlarından Korumanın Yolları

25 Şubat 2014 Devamı

Orta kulak iltihabı, en sık süt çocuklarında ve küçük çocuklarda görülüyor. Özenle tedavi edilmediğinde; yüz felci, işitme kaybı ve menenjite bile neden olabiliyor.

Buna karşın alacağınız bazı önlemlerle bebeğinizin orta kulak enfeksiyonlarına yakalanma riskini önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

Bebeğinizi kulak enfeksiyonlarından korumak için yapabilecekleriniz:

Emzirin
Anne sütünden geçen bağışıklığı güçlendirici maddeler bebeğin kulak enfeksiyonundan korunmasına ve orta kulak içerisindeki östaki borusunun daha iyi işlev görmesine yardımcı olur. Bebeğinizi ne kadar uzun süre emzirirseniz orta kulak enfeksiyonlarına yakalanma olasılığını da o kadar azaltmış olursunuz.

Sigara içmeyin
Sigara dumanına maruz kalmak bebeğin orta kulak enfeksiyonuna yakalanma riskini %50 oranında artırır. Araştırmalar sigara dumanı içerisinde yer alan partiküllerin östaki borusunu tahriş edebildiğini göstermiştir. Bu durum ise orta kulakta sıvı birikmesine neden olarak, kulak enfeksiyonuna zemin hazırlar. Sigarayı ev dışında içseniz dahi bebeğiniz saçınızda ya da giysinizde kalan duman partiküllerine maruz kalır.

Yalancı memeye dikkat!
Araştırmalar 6 aylık olduktan sonra yalancı memeyi bırakan bebeklerin kulak enfeksiyonlarına yakalanma oranının yalancı memeye devam eden bebeklere kıyasla üçte bir oranında daha az olduğunu gösteriyor. Emmek hava ve burun yolları arasındaki basınç dengesini değiştirerek sıvıların doğru bir şekilde boşaltılmasını zorlaştırabiliyor.

Biberon verirken dikkat!
Anne sütü orta kulağı da koruyan bir bağışıklık sağladığından emzirilen bebekler kulak enfeksiyonlarına daha az yakalanıyor. Bebeğinizi biberonla besliyorsanız, mamanın orta kulağa girerek bakterilerin üremesi için elverişli bir ortam yaratmasını engellemek amacıyla biberon verirken bebeğinizi dik, oturur pozisyonda tutun. Bebek yatarken biberon vermeyin.

Soğuk algınlığından koruyun
Tıpkı sigara dumanındaki partiküller gibi soğuk algınlığı da kulak enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu nedenle bebeğinizi kalabalık ortamlardan uzak tutmaya ve hasta kişilerin bebeğe dokunmasını önlemeye gayret etmelisiniz. Ayrıca bebeğinizin ellerini ve oyuncaklarını sık sık yıkayın. Ne kadar az mikroba maruz kalırsa kulak enfeksiyonuna yol açan bakterilere davetiye çıkaran soğuk algınlıklarına da o kadar az yakalanır.

Pnömokok aşısını yaptırın
Pnömokok aşısı zatürree ve bakteriyel menenjite karşı koruma sağlar ve bebek ve çocuklarda orta kulak enfeksiyonu vakalarının sayısını azaltır.

Tekrarlayan enfeksiyonlar
Kulak enfeksiyonu sık sık tekrarlarsa doktorunuza başvurun. Doktorunuz ileride olabilecek enfeksiyonları önlemek amacıyla daha uzun süre antibiyotik kullanımına karar verebilir. Kronik kulak enfeksiyonu olan çocuklarda bir diğer tedavi yöntemi de kulak içinde biriken sıvıyı boşaltmak üzere kulağa tüp takılmasıdır. Kulak enfeksiyonunun çocuğun işitmesini veya öğrenmesini engeller boyuta vardığını düşünüyorsanız, tedavi seçeneklerini çocuk doktorunuz ile ayrıntılı olarak görüşmelisiniz.

Kategori: Bebeğim, Bebek Sorunları, Genel, Haberler