Bebeğiniz Diş Çıkarırken Merak Ettikleriniz

25 Şubat 2014 Devamı

İlk diş ne zaman çıkar? Bebeğin her şeyi ağzına götürmesi, salyalanma, ateş veya ishal diş çıkarma belirtisi midir? Bebeğin diş sağlığı için hamileyken yapabileceğiniz şeyler var mı? Diş çıkaran bebeğinizi nasıl rahatlatabilirsiniz?

Bebeğin diş çıkarması ile ilgili yaygın olarak sorulan sorular ve yanıtlarını sizin için derledik:

Bebeğin diş sağlığı için hamileyken yapılabilecek şeyler var mı?
Anne-babalar diş çıkarmanın birkaç gün süren salyalanma, huzursuzluk ve rahatsızlık döneminden ibaret olduğunu düşünürler. Oysa bebeğin diş gelişimi doğumdan çok önce, bebek anne karnındayken başlar. Süt dişleri hamileliğin altıncı haftasında diş etleri altında oluşur ve üç ile dördüncü aylarda oluşan bu dişler diş minesi ile kaplanır. Hamilelik sırasında doktorunuzun tavsiyelerini uygulayarak ve süt ürünleri ile koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyumdan zengin besinler alarak bebeğinizin diş sağlığı açısından sağlıklı bir başlangıç yapmasını sağlayabilirsiniz.

İlk diş ne zaman çıkar?
Bazı bebekler 4 aylık gibi erken bir dönemde diş çıkarabilse de çoğunlukla bebek 6 aylık olmadan önce ilk diş görülmez. Dişler genellikle çifter çifter çıkar. Tipik olarak önce alt orta iki diş çıkar ve bunu üst orta iki diş izler. Daha sonra yan orta dişler, ardından azı dişler ve bundan sonra da köpek dişleri çıkar. Arka azı dişler en son gelir. 3 yaşında süt dişleri tamamlanmış olur. Süt dişlerinin düşüp kalıcı dişlerin gelmeye başlaması 4-6 yaştan önce görülmez.

4 aylık bebeğimin ağzından sürekli salya akıyor ve ellerini ağzına götürüyor. Diş mi çıkarıyor?
Bebek diş çıkarıyor olabilir ancak salyalanma ve nesneleri ağzına götürmesi her zaman diş çıkarma belirtisi olmayabilir. Bu dönem bebeğin yutabildiğinden daha fazla tükürük üretmeye başladığı bir dönemdir ve bu durum da fazla tükürüğün dışarı akmasına neden olabilir. Ayrıca bu dönem bebeğin dünyayı ağzıyla tadarak keşfettiği bir dönemdir, dolayısıyla ağzına götürmesi keşif amaçlı olabilir. Ancak aynı zamanda huzursuzluk varsa, memeyi emme yerine daha çok ısırma eğilimindeyse diş çıkarıyor olabilir. Salyalanma, ısırma ve huzursuzluğa ilave olarak yaygın görülen bir diğer diş çıkarma belirtisi de iştah kaybıdır. Diş etlerindeki hassasiyet yemek yeme sırasında bebeğe rahatsızlık verebilir ve ayrıca bu durum bebeğin uykusunu da etkileyebilir.

Bebeğim 8 aylık oldu ve hal diş çıkarmadı, bir sorun olabilir mi?
Büyük olasılıkla hiçbir sorun yoktur. İlk diş 4-12 ay arasında herhangi bir zamanda çıkabilir. 1 yaşından sonra halen diş çıkmadıysa ancak diğer açılardan bebeğin gelişimi normal ise yine sorun olma olasılığı düşüktür. Çok nadir bazı hallerde dişin bir türlü çıkmaması bebekte metabolik bozukluktan kaynaklanabilse de, böyle bir durumun söz konusu olması halinde bebeğin gelişiminde başka sorunlar da gözlenir. Dolayısıyla bebeğiniz diğer bakımlardan normal bir şekilde gelişiyorsa endişe etmeniz gerekmez.

Bebeğimin hafif ateş ve ishali var, dişten kaynaklanıyor olabilir mi?
Diş çıkarmak ateş yapmaz. Ateşe viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar neden olur. Ancak diş çıkarken dişetinde oluşan yarık bölgenin bakteriye maruz kalarak iltihaplanması veya süren dişin üzerinde “sürme kisti” adı verilen kistlerin oluşması ateşe neden olabilir. Öte yandan, bebeğin bu dönemde her şeyi ağzına götürmesi ve emeklemeye başlamasının ateşe neden olabilecek bakteri ve virüslere daha fazla maruz kalmasına yol açtığını da unutmamalısınız.

İshal ve diş çıkarma arasında da bir bağlantı bilimsel olarak ortaya koyulmamıştır. Yutulan fazla tükürüğün dışkıda yumuşamaya yol açabileceğini düşünenler olmakla birlikte, uzmanların hemen hemen tamamı çocuğun günde ikiden fazla sulu kaka yapması, aşırı derecede huzursuzluk yaşaması ve ateşinin 38 dereceyi geçmesi durumunda mutlaka doktora başvurulması konusunda hemfikir…

Bebeğim ellerini sürekli kulağına götürüyor, diş çıkarmak kulak ağrısına yol açar mı?
Kulak zarı ve dişler ortak sinir merkezini paylaştığından diş çıkaran bir çocuk bunu kulak ağrısı gibi hissedebilir. Özellikle azı dişleri çıkarken dişetindeki sızı, kulak ve yanaklara ortak sinirler aracılığıyla yayılabileceğinden, bebeğiniz kulak çekmek ya da yanak sürtmek gibi hareketler yapabilir. Ancak elini sürekli kulağına götüren bir bebekte kulak enfeksiyonu da söz konusu olabilir. Bu nedenle bebeğinizin rahatsızlığının kulak enfeksiyonundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için kulak enfeksiyonlarının diğer belirtilerini öğrenmeli ve gerekiyorsa doktorunuza başvurmalısınız.

Bebeğim pişikten kurtulamıyor, diş çıkması bitene kadar böyle mi olacak?
Anneler diş çıkarma döneminde pişik sorununun daha sık yaşandığını söyler. Gerçekten diş çıkarmakla pişik oluşumu arasında direkt bir bağlantı var mıdır? Bazı uzmanlar diş çıkarma döneminde diş etinin yarılmasını kolaylaştırmak üzere tükürüğün daha asitli bir hal aldığını ve bu asitli tükürüğün yutulması ile bebeğin idrar ve kakasının da daha asitli hale gelmesinin pişiğe yol açabileceğini düşünüyor. Buna karşın bazı uzmanlar da tükürük salgısının içeriğinin değişmediği, pişiğin viral ya da bakteriyel sindirim enfeksiyonlarından ya da asidik yapıya sahip karbonhidratlı gıda tüketiminin artmasından kaynaklanabileceğini düşünüyor. Dolayısıyla pişikler ve diş çıkarma arasında kesin bir bağlantıdan söz etmek güç olsa da bu dönemde bebeğinizin alt bakımına daha büyük bir özen göstermeniz, altını ılık suyla temizleyip güzelce kuruladıktan sonra pişik önleyici krem surmeyi ihmal etmemeniz ve bebeğin altını daha sık değiştirmeniz yerinde olacaktır.

Bebeğimi rahatlatmak için neler yapabilirim?
Diş çıkarmanın en zor yanı bebeğin zorlandığını izlemektir. Ancak her yeni dişle birlikte diş çıkarmanın daha da kolaylaşacağını unutmayın. Bebek için yeni bir deneyim olduğundan çoğunlukla ilk iki veya dört dişin çıkarılması sırasında daha fazla sıkıntı yaşanır.

Bebeğiniz diş çıkarırken aşırı salyalanma nedeniyle ağız çevresinin tahriş olmaması için dudaklarına ve dudak çevresine bir miktar vazelin sürmeniz yararlı olacaktır.

Buzdolabında dondurulabilen dişlikler de hem bebeğin çiğneme ihtiyacını karşılamak hem de ağrısını hafiletmek açısından son derece yararlıdır. Çiğneyebileceği ıslak, temiz bir bez dahi işinizi görebilir.

Uygun dozda bir ağrı kesici de verebilirsiniz. Etkisi altı ile sekiz saat sürdüğünden gece ibuprofen, midede hazmının daha kolay olması nedeniyle gündüz de asetaminofen içeren ağrı kesicileri tercih edebilirsiniz.

Diş etlerine uygulanan rahatlatıcı bir merhem kullanmayı düşünüyorsanız, gereğinden fazla kullanmamak için prospektüste belirtilen doz tavsiyelerine dikkat etmeniz gerekir.

Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler