OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİNDE ÖNERİLERİM…

03 Ekim 2013 Devamı

Beslenme, okul çağındaki çocuklarda sosyal aktiviteye dönüştüğü dönemdir. Çocuklar zamanın önemli bir kısmını ev yerine okulda geçirirler, bazen arkadaşlarının evinde yemek yiyebilirler. Bu dönem çocuğun arkadaşlarının beslenme alışkanlıklarını gözlediği ve bunları kolayca benimseyebildiği bir dönemdir.

Hem çocuğunuzun gün içinde neler yaptığını öğrenmek hem de onlara sağlıklı beslenme örneği sunmak açısından düzenli saatlerde yaptığınız ve tüm aile bireylerinin katıldığı öğünler çok önemlidir.

Unutmayınki sağlıklı beslenme alışkanlıkları evde başlar. Çocuğunuza neler yemesi gerektiğini söylemek yerine bunları anne-baba olarak sizin sofrada yemeniz çok daha etkili olacaktır.

Çocuklar genellikle hızla yemek yiyip masadan kalkmak isteyebilir. Yemek süresi 20-30 dk olarak belirleyip bu süreyi kullanmalarını alışkanlık haline getiriniz. Tabiki bu sürenin uzaması da öğünün oyun haline gelmesi olduğunu unutmadan yemek süresi konusunda dikkatli olmakta fayda var.

Çocuğunuzun öğünlerini (hem ana hem de ara öğün) TV veya bilgisayar karşısında yemesine izin vermeyin. Öğünlerin masada yenilmesi gerektiğini sonradan öğretmek daha zordur.
Özetle çocuğunuzun ne, ne zaman ve nerede yiyeceğine ebeveynler karar vermelidirler ama ne kadar yiyeceğine çocukken dişi karar vermelidir. Yemek yemeye zorlamak doymak, keyif almak için yapılan bu işi bir itiş kakış ortamına çevirebilir. Çocuğunuz siz mutlu olun diye yiyorsa, size ceza vermek için de yemeyi reddetmeyi öğreneceğini bilmenizi isterim. Öğünlerde iştahla yememenin en önemli nedenlerinden biri çocuğun burada kendisine bir şeylerin zorla yaptırıldığını öğrenmesi, diğeri ise öğün aralarında besin değeri taşımayan, faydalı da olmayan, miktar olarak çok küçük (doyurmayan) olsa da çocuğun öğüne kadar acıkmasına engel olan şeylerdir (abur cubur). Ebeveynler çocuklarının acıkmasına fırsat tanımalıdırlar.

Çocuğunuzun güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamasını sağlayın. Kahvaltıyı evde sizinle beraber yapması neyi ne kadar tükettiğini görmenizi de sağlayacaktır.

Okul çağındaki çocuklar (5-12 yaş) için anahtar kelime sofrada ÇEŞİTLİKTİR. Okul çağındaki çocuklar erişkinlerin yediği besinleri tüketirler. Sadece çocuklar büyümelerine destek olacak daha fazla vitamin ve mineral içeren besinleri tüketmeleri gerekir.

sand

İşlenmemiş tahıllar (buğday, bulgur, yulaf, pirinç vb), çeşitli taze sebze ve meyve, büyüyen kemikleri destekleyecek kalsiyum içeren yoğurt, peynir, süt ve protein içeren (balık, yumurta, kırmızı et, ceviz) besinleri çocuğunuzun öğünlerinde düzenli olarak tüketmelerini sağlamanız gereklidir.

Çocuğunuzun meyve suyundan çok meyveleri bütün olarak yemeyi sevmesi için 2-3 farklı meyveden oluşan meyve tabağı sunun. Meyve sebzelerde bulunan posa (lif) bağırsakların düzenli çalışması için çok önemlidir. Meyve suyu hazırlarken attığınız posa bağırsaklarımız için çok gereklidir.

Erişkinler gibi okul çağındaki çocukların da sağlıklı yağları (tekli ve çoklu doymamış yağlar) tüketmeleri önemlidir.

Çocukların trans yağ içeren besinleri (margarin, kraker, abur cuburlar, kızarmış besinler, işlenmiş besinler) tüketmelerini denetlemeniz önemlidir. Bu nedenle evde bu tür besinleri bulundurmamanız işinizi kolaylaştırabilir.

Okul çağındaki çocuklarda düzenli ve sağlıklı beslenme kadar düzenli mümkünse açık havada yapılan fiziksel aktivitenin de bir alışkanlık haline getirilmesi sağlıklı gelişme ve bazı hastalıklardan korunmak için çok önemlidir.

Uyku büyüyen çocuklar için çok önemlidir. Okul çağındaki çocukların 21:30-22:00 de yatmaları gereklidir. Geç saatlere sarkan sabah uykusu veya akşam üstlerine uzayan öğle uykusundan çok gece uykusu büyüme hormonundan büyüyen çocuklarında daha etkin olarak yaralanmaları için çok önemlidir.

Kategori: Prof.Dr. Deniz Ertem, Yazarlar