Kadınlar Gebelik Öncesi Hangi Testleri Yaptırmalı?

28 Ekim 2013 Devamı

Kadınlar hamile kalmadan önce mutlaka prekonsepsiyonel vizit dediğimiz döllenme öncesinde vizitten geçmeli, kendi jinekologlarına başvurarak. Genelde jinekolojik muayenelerinin yapılması varsa jinekolojik problemlerinin miyom gibi, kist gibi belirlenmesi gerekir.

Rahim ağzı kanser tarama testi olan smear testinin yapılması ve kanda birtakım analizlerin yapılması gerekir. Kanda da kansızlığı varsa bunun belirlenmesine yönelik kan sayımının yapılması, tiroid testi yapılarak guatr’ının olup olmadığının belirlenmesi, kanda kreatinin dediğimiz gibi böbrek fonksiyon testlerinin yapılması gerekir.

Gebelik öncesinde tüm tetkik ve tedaviler yapılmalı

Yine gebelikte sorun oluşturması muhtemel olan toksoplazma hastalığının belirlenmesine yönelik birtakım testlerin yapılması ve kızamıkçık testi yapılması çok önemli. Çünkü toksoplazma enfeksiyonunu saptadığımızda gebelik öncesinde bunu tedavi edebiliyoruz ya da herhangi bir kansızlık ya da diyabete yönelik şeker eğilimi gibi, açlık kan şekerinin bozuk olması gibi durumları saptadığımızda bunların gebelik öncesinde tedavisini sağlayarak daha kolay bir gebelik süreci elde edilmesini sağlayabiliyoruz.

Aşılarınız tam olsun

Keza eğer hastamızın bu konuda bağışıklığı yoksa kızamıklık aşısı yapmamız mümkün. Ama bu aşı yapıldığında 3 ay kadar gebe kalmamasını istiyoruz çünkü canlı virüs aşısıdır. Eğer yoksa bağışıklığı Hepatit B dediğimiz sarılık tipine karşı koruyucu aşılarının yapılması, eğer daha önce yapılmadıysa tetanos aşısının yapılması gebelik öncesinde tavsiye edilen öneriler. Bunu da kendi kadın doğum uzmanlarının gözetiminde gerçekleştirmeleri mümkün.

Bugünkü çalışmalar artık sağlıklı bir gebelik, sağlıklı bir bebek için sadece gebelik sürecinin değil, gebelikten önceki birkaç aylık sürecin de çok önemli olduğunu göstermiştir bize. Hem erken tanı hem de tedavinin sağlanabilmesi açısından.

Kategori: Anneliğe Hazırlık