Yenidoğanlarda Gelişim

05 Haziran 2015 Devamı

Yeni doğan bebeklerde gelişim için anne ve babanın özverisi çok önemlidir. Bebeklerin ilk günlerinde yapabilecekleri gelişimler ancak emmek ve dışkı transferidir. Bu eylemlerin dışında bir gelişim söz konusu olamaz. Bebekler ilk önce ellerini, ayaklarını ve daha sonrasında ise bacak uzuvlarını keşfetmeye başlar. Anne ve babaya bağımlı olarak yaşamak zorunda olan bebeklerin ilk aylarında yapabildiği hareketler ancak, ağız açma, meme arama, emme ve aldığı sütü yutma gibi hareketlerdir. Bebek gelişimi için sonraki aylarda ise çevresel faktörleri algılamaya başlayarak, kendisine bakan anne ve baba dışındaki yüzleri da tanımaya başlar.

Bebek gelişimi için ilk altı ay çok önemlidir. Bu dönemin iyi bir beslenme ve uyku düzeni ile seyretmesi gerekir. Bebeğin ilk aylarında yapabilecekleri, ellerini oynatabilmeleri, kendilerini fark etmeleri, gülme ve ağlama refleksleri gibi birçok hareketten ibarettir. 3. aydan sonra bebekler dışarıdan gelen sesler kulak diker ve kendileri de sesler çıkarmaya başlar. Farklı renkler artık hoşlarına gitmeye başlayacaktır. Daha sonraki aylara doğru beslenme ve hareket alışkanlıkları çok daha farklılaşacaktır. Eşyalara, cisimlere karşı daha hareketli ve merak dolu olacakları için ev ortamında tehlikeli olan maddelerin ortadan kaldırılması gerekir.

Bebek gelişimi için anne ve babanın bu konuda birkaç eğitim alması gerekir. İyi bir gelişim sağlamaları için bebekte beslenme ve hareket fazlalığı her zaman önemli bir konudur. Bunlara dikkat edilirse, her ay ve yaş gruplarında gelişimleri olumlu seyredecektir.

Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler