Çocukların Gelişim Potansiyelini Ortaya Çıkarın

28 Mart 2014 Devamı

Yaşamın ilk üç yılında tüm çocukların beyin potansiyelini güçlendirmek ve duygusal açıdan sağlıklı ve mutlu gelişimlerini sağlamak için gerekli olan şeyler ortaktır.

Öncelikle çocuklar kendilerini güvende hissetmeye ve bir yetişkine bağlanmaya gereksinim duyarlar. Kalıcı, değişmeyen bir yetişkin ile bağ kurmak, ona bağlanmak ve onun tarafından kucağa alınmak, sevilmek, temel ihtiyaçlarının karşılanması bebeğin tüm yaşamı boyunca öğrenmesi açısından büyük önem taşır.

İkinci olarak, gelişen beynin değişebilmek ve gelişebilmek için uyaranlara ihtiyacı vardır. Yenilikler beyin gelişimi açısından büyük önem taşır. Bebeğiniz oyuncaklar, sesler, kelimeler, dokular, tatlar, kokular, yüzler ve mekânlarla her karşılaşmasında bir şeyler öğrenir. Ancak bunu sağlamak için çok büyük çabalar harcamanız ya da pahalı yatırımlar yapmanız gerekmez. Günlük yaşamda olan biten ve var olan her şey bebek için yenidir.

İlk aylardan sonra bazı çocuklar gelişim basamaklarını hızla atlarken, bazıları da daha yavaş bir seyir izleyebilir. Her çocuğun gelişim hızı farklı olmakla birlikte, tüm bebeklerin beyin gelişimini destekleyen ve güçlendiren şeyler bellidir:

· Mantıklı biçimde düzenlenmiş bir ortamda, tahmin edilebilirliği olan şartlar içerisinde bir yaşam sürmek

· Sık sık kucağa alınmak ve dokunulmak

· Bol bol konuşulması (ve şarkı söylenmesi)

· Bol bol kitap okunması

· İlgi çekici deneyimlerle karşılaşabilmek

· Oynayarak öğrenme fırsatlarının bol bol sağlanması.

Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler