Yaz İshaline Dikkat

22 Ağustos 2015 Devamı

Sıcak havalarda yiyecek ve içeceklerde hızla üreyen mikroorganizmalar sebebiyle artan ishal vakalarından korunmak için temizliğe dikkat etmek şart.

Yaz aylarında en sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biri olan ishalin çocuklarda ve yaşlılarda hayatı tehdit eden bir hastalık olduğu bildirildi. Uzmanlar, ishale bağlı aşırı sıvı kayıplarına bağlı olarak ortaya çıkan problemlerin kalp, beyin, böbrek ve karaciğeri olumsuz etkilediğini belirterek, yaz ishallerinden korunmanın yollarını aktardı.

Bu tip ishaller havaların ısınmasına bağlı olarak gıda maddelerinde aşırı mikroorganizma çoğalmasına sonucu oluşmaktadır. Diğer önemli bir kaynak ise içme sularıdır. Ancak ilginç olan kirli gıda veya sulardan birçok kişi almasına rağmen, herkesin hasta olmamasıdır. Bu durum kişinin bağırsak florasının yapısının da ishalin ortaya çıkmasında etkili olduğunu göstermektedir.

BUZLAR MİKROP KAYNAĞI OLABİLİR
İshalden korunmak için dikkat edilmesi gereken en önemli konunun temizlik kurallarına uyulması olduğunu hatırlatan uzmanlar, şu uyarılarda bulundu:

  •  Nasıl hazırlandığını bilmediğiniz, salata gibi pişmemiş gıdaları, tavuk gibi çabuk bozulabilen yiyecekleri dışarıda tüketmeyin.
  •  Çiğ gıdalarla etleri yan yana saklamayın. Çiğ et ve tavuk kestiğiniz bıçağı sebze doğramakta kullanmayın.
  •  Evde el yıkama, tuvalet, mutfak ve ortam temizliğine önem verin.
  •  Dışarıda mümkün olduğu kadar kapalı şişe suyu içmeye gayret edin.
  •  Dışarıda buzlu içecek tüketmeyin. Buz yapımında kullanılan suyun hijyenik olmaması da enfeksiyona neden olabilir.
  •  Eğer, tatil ya da az gelişmiş bölgelere turistik geziler gibi yaz ishali için risk oluşturacak bir durum söz konusu ise mutlaka koruyucu olarak probiyotik kullanmaya başlamak gereklidir.

AŞIRI SU TÜKETMEYİN
Elektrolitle dengelemeden bol miktarda su içmek elektrolit dengesizliğine yol açabilir ki, bu ender durumlarda hayatı tehdit edebilir. Eğer ishaliniz varsa düzenli olarak, sık ve küçük öğünler şeklinde yemek yenmelidir. Bazen, özellikle çocuklarda, su kaybı hayati tehlikeye sebep olabilir ve damardan sıvı verilmesi gerekebilir. Elektrolit dengesi için ağızdan bir tuz veya şeker çözeltisi alınabilir. Hem korunmada hem de tedavide bağırsakta zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını önleyen probiyotikler kullanılabilir.

YAZ TATİLİ ZEHİR OLABİLİR
Ev dışında yemek yemek zorunda kalınan tatil beldelerindeki mikroplu yiyecekler ve içecekler, bağırsak düzeni için önemli bir tehdit oluşturuyor. Uzmanlar tuvaleti temiz olmayan hiçbir lokantada yemek yenilmemesi konusunda uyarıda bulunuyor.

Antibiyotik bozuyor probiyotik koruyor
Uzmanlar, probiyotiklerin, ateş, kanlı ishal gibi ciddi enfeksiyonların dışında kalan ishallerde başlangıç tedavisi olarak kullanılması gerektiğini, ishal vakalarında dikkati çeken en büyük hatanın hemen antibiyotik kullanmak olduğunu söyledi. Dışkı yayması ve kültüründe gerçekten enfeksiyon varsa o zaman doktorun tavsiye edeceği antibiyotikler kullanılabilir. Bu durumda da yanına probiyotik eklenmesi hem tedavi süresini kısaltır hem de antibiyotiklerin yan etkilerini engeller. Ancak çift kaplama teknolojisinin kullanıldığı mide asidinden zarar görmeyen, direkt bağırsaklarda etkili olan probiyotiklerin kullanılması gerekir.

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik