Oyun Oynarken Çocuklara Dikkat!

31 Aralık 2015 Devamı

Uzmanlar çocukların çevreyi tanımak ve onunla ilişki kurmak için ellerine geçen objelerin öncelikletadına baktıklarını söyleyerek, bu merakın çocukların yabancı cisim yutmalarına neden olduğunu dile getirdi.

Bunun dışında, çengelli iğne, toplu iğne, nazarlık, anahtar, taş, kolye, yüzük, küpe, toka, raptiye, çivi, küçük oyuncaklar, oyuncak parçaları, düğme, diş,şeftali, kayısı çekirdeği gibi maddeleri yutabiliyorlar. Ancak özellikle, giderek yaygınlaşan ve tehlikeli olan disk pillerin yutulması vakaları da oluyor. Bu piller günümüzde giderek bütün oyuncakların birer parçası haline geldi. Özellikle yutulduktan sonra yemek borusuna ve ince bağırsağa takılması veyaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olması bu grup yabancı cisimleri daha önemli hale getiriyor.

YÜZDE 50′Sİ 2 YAŞINDAN KÜÇÜK

Genellikle erkek çocuklarda biraz daha sık rastlanıyor. Yüzde 95′i kaza ile yutulurken, yüzde 5′i yabancı cismin büyük kardeş tarafından çocuğun ağzına konulması ile gerçekleşiyor.

Bu çocuklarda gerçekten yabancı cisim yutulup yutulmadığı, bulunduğu yerin tespiti radyolojikincelemelerle belli olur. Bazen radyolojik olarak görüntülenmeyen metal yabancı cisimlerde metal detektörleri de kullanılmaktadır. Yutulan yabancı cisimlerin hemen hemen tümü kendiliğinden sindirim kanalını boydan boya geçerek dışkıyla atılsa da, bazı keskin uçlu cisimler sindirim kanalının bir noktasına takılıp kalabilirler. Daha yuvarlak cisimlerin atılması gecikse bile bu hastaların haftalar boyunca takip edilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Buna karşılık batıcıözellikteki cisimlerin belli bir noktada 5-7 günden fazla yer değiştirmeden kalması ameliyatı gerektirebilir.

Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik