Turner Sendromu Tedavisi

01 Aralık 2013 Devamı

Kız çocuklarında görülen bir hastalık olan Turner Sendromu, kısa boy, geç ergenlik dönemi, yele şeklinde boyun ve dışa dönük kollar olarak tanımlanmakta ve DNA’da bulunan dişi kromozomlarda bir çeşit bozukluk olarak bilinmektedir. Turner Sendromu hastalığı günümüzde sık ortaya çıkan bir hastalık değildir. Bunun sebebi ise Turner Sendromu olan gebeliğin çoğu zaman düşükle sonuçlanmasıdır.

DNA’daki bozukluk veya eksiklik olarak bilinen bu hastalık anne adayına yapılan bir takım hormonal testler ve muayene sonucunda ortaya çıkmaktadır. Tam teşhis için ise hekim önerisi ile kandan kromozomal inceleme yapılır. Herhangi bir sorunla karşılaşıldığı zaman gebeliğin sonlandırılması önerilir. Genetik bir sorun olmasına rağmen sağlıklı kişilerin çocuklarında da ortaya çıkabilir. Turner sendromunda eğer bebek doğmuş ise doktor tarafından gerekli tedaviler uygulanır.

Turner sendromu tedavisi 

Turner sendromunun tedavisine erken yaşlarda başlamak çok çok önemlidir. Kız çocuklarında kısa boyluluğa sebep olan bu hastalık erken evrelerde teşhis edilip, tedavi edilirse kısa boy sorununun üstesinden gelinebilir. Hekim öncelikle büyüme hormonu tedavisi uygular.

Ayrıca spor aktivitelerine yönelmekte kemik yoğunluğunu, kas kitlesini arttırmakta ve böylece büyüme hormonu salgılanmaktadır. Eğer iskelet sisteminde rahatsızlıklar veya çocuğun dış görünüşünde anormal durumlar varsa cerrahi tedavi ile düzeltilebilir fakat oldukça zordur.

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , ,

Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik