Tüp Bebekte Era Yöntemi Başarıyı Artırıyor

28 Temmuz 2015 Devamı

Uzmanlar, ‘Endometrial Receptivity Assay’ (ERA) yöntemi ile rahim iç zarının ne zaman embriyoyu kucaklamaya hazır olduğunu önceden tespit edebildiklerini belirtti. Defalarca tüp bebek denemiş ve gebelik elde edememiş bazı hastalarda ERA yöntemi ile gebelik elde edilebildiğini, Örneğin hasta daha önce üç kez tüp bebek denemişse ve bu üç denemede ortalama dört tane iyi kaliteli ve sağlıklı embriyo hastaya yerleştirilmişse ve hasta hala gebe kalamadıysa bu gerçekten önemli bir sorun demektir. Hiçbir sorun yok bebek yapabiliyoruz. Rahime koyabiliyoruz. Fakat bir türlü tutunmuyor. O zaman embriyodan kaynaklanmayan ama rahimden kaynaklanan bir sorun olduğunu düşünüyoruz. Bu sorunun ne olduğu araştırılmış ve ERA yönteminde rahim iç zarından alınan ufak bir parça genetik analiz yapılmış. Genetik analizden kasıt yaklaşık 200 gen taraması yapılmasıdır. Bu analizlerin sonrasında da rahim iç zarının ne zaman o bebeği kucaklayabileceği ortalama bir zaman tespit edilmiştir.

HASTALARA UYGULANMASI
Hastanın rahim iç zarından çok ufak bir örnek alıyoruz. Bu örnek alınırken hastaya genel anestezi vermemiz gerekmiyor. Lokal anestezi ve sakinleştirici bir iğne ile tedaviye kolaylıkla alabiliyoruz. Ardından genetik analize gönderiyoruz. Genetik analiz rahmin bize o anda bebeği kucaklamak için uygun olup olmadığını söylüyor. Eğer gerçekten o gün uygunsa hastaya transferi planlayabiliyoruz. Bu işlem için embriyoları dondurup saklıyoruz. Eğer gün uygunsa bir ay sonra aynı gün embriyoları çözerek anne rahmine yerleştirmeye çalışıyoruz.

Yüz güldürücü sonuçların önemli olduğunu belirten uzmanlar, bütün dünyada kabul edilen bir yöntem olduğu için ERA yöntemini uyguladıklarını belirtti.

Kategori: Anneliğe Hazırlık, Genel, Haberler