Sınav Çocukları Depresyona Sokuyor

16 Şubat 2016 Devamı

Uzmanlar, ailesi tarafından sınav odaklı yetiştirilip, hobi edinmeye, oyun oynamaya vakit bulamayan çocuklar arasında psikolojik rahatsızlık ve depresyona rastladıklarını söyledi.

Sınav baskısıyla yetiştirilen bir öğrenci örneğin TEOG’da bir yer edinirse öyle onaylanacağını, ona göre bir saygınlık kazanacağını, önemseneceğini ve diğer çocuklardan ayrışacağını düşünüyor. Böyle bir psikoloji içindeler. Ne spora, ne kitap okumaya zaman kalmıyor. Başka hobi edinmeye, sosyalleşmeye ve arkadaşlarıyla vakit geçirmeye zamanları olmuyor. Çoğu zaman çocuklara, ‘Keman çalıyordum, yüzmeye gidiyordun, niye bıraktın’ diye sorduğumuzda ‘TEOG’a hazırlanacağım, onun için keman çalamıyorum, yüzemiyorum’ yanıtını veriyor. Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin bir çoğu için de bu geçerli” diye konuştu.

Akademik başarı daha çok notla örtüşen bir şeydir. Çocuğun becerisiyle ilgili değildir. Sanat ise, çok sonra geliyor. Çocuk, başarılı oldukça aile de daha çok önemsendiğini, prestij kazandığını düşünüyor. Anne ve babalar belki zamanında başarılı olamadığı için çocuğun başarısıyla onaylanmak onlara çok hoş geliyor.

ÇOCUKLAR ERGENLİĞİNİ YAŞAYAMIYOR
Bir ergen daha fazla başka şeylerle meşgul olmak durumundayken, sürekli ders çalışmak zorunda kalıyor. Mesela; ergen sporla çok meşgul olmak durumundadır. Çok kitap okuması lazım. Ancak sınav kaygısı ve temposu nedeniyle o dönemi yaşayamamış oluyor. Çocuğun da ergenin de kendine özgü fikirleri olur. Kendine göre istekleri olur. Bu dönemde çocuklar biraz özgür bırakılmalı. Ancak tek odaklı yaşam onların düşünebilmesine hiç fırsat vermiyor. Özgürce düşüncesini ifade etmesi, hakkını daha çok araması, canının yapmak istemediği şeyi daha rahat söyleyebilmesi lazım.

SINAVI KAZANMAZSAN SENİ BAŞKA OKULA VERİRİZ
Sınavda sürekli başarılı olmaya zorlanan çocukların hayatı bir rekabet gibi gördüğünü, “Ben arkadaşımın önüne geçmeliyim, ondan daha başarılı olmalıyım” şeklinde düşünülüyor.

Sınav gözde büyütülünce kaygı yüksek oluyor. Ve bu da çocuğa hata yaptırabiliyor. Sınavın birincisi çok iyi geçmediyse okul ve aileler daha çok çocukların üstüne gidiyor.

Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler