Sezaryen Sonrası Ağrı İçin Yapılabilecekler

29 Temmuz 2016 Devamı

Sezaryen sonrasındaki ağrı için kullandığımız ağrı kesicilerin hastaya düzenli bir şekilde uygulanması en önemlisidir. Bu ağrı kesiciler narkotik analjezikler ve non steroidal anti inflamatuar adı verilen ağrı kesici grubu olarak iki temel gruba ayrılır. Bu ağrı kesicileri sağlık ekipleri hastaya belli aralıklarla intravenöz, damar yolu ile veya kas içi enjeksiyon yolu ile verirler. Bazen de hasta kontrollü ağrı yönetimi olarak tanımlanan PCA ağrı pompası (Patient controlled analgesia) uygulanması ile hasta kendine kendine, bir düğmeye basarak damar yolundan belli dozda ilacın kanına salınımı sağlarak iyi bir ağrı kontrolü gerçekleştirebilir.

Sezaryen ile doğum epidural anestezi ile uygulandıysa, epidural katater ilk 24 saat içerisinde yerinde bırakılarak, katater yolundan belli dozda ağrı kesici zaman zaman hastaya uygulanarak iyi bir ağrı kontrolü sağlanır.

Ağrı kesici tedavilerin uygulanmasının yanı sıra hastanın iyi bir şekilde istirahat etmesi, yakınları tarafından moral açısından desteklenmesi, hekimin ve hemşirelerin sezaryen sonrası ağrı kontrolü hakkında kendisini detaylı bir şekilde bilgilendirmesi iyi bir ağrı kontrolü için çok önemlidir.

Ertesi günü oluşabilecek gaz sancılarına bağlı ağrılarda da ağızdan verilen tablet şeklinde ilaçlar ya da fitil şeklinde uygulanabilecek ağrı kesicilerin kullanılması, eğer gaz ve gaita (dışkı) çıkışında bir sorun varsa rektal kullanılacak fitillerle bu konuda yardımcı olunması, ılık bir duş alınarak hastanın sakinleşmesi ve ağrılarının giderilmesinin sağlanması çok önemlidir.

Etiketler: , , , , , , , , , ,

Kategori: Doğum Sonrası, Genel, Haberler