Sezaryen Sonrası Ağrı Nedenleri?

29 Temmuz 2016 Devamı

Sezaryen sonrası ağrının ilk nedeni ameliyat yerinin ağrısıdır. Sezaryen sırasında cerrah, bebeğe ulaşabilmek için batın bölgesinin katlarının sırası ile insize eder, yani keser. Arkasından bebek çıkarılır ve doğum gerçekleştikten sonra da kesilen katlar sırası ile tamir edilir. Bu katlardan, özellikle batın, karın kaslarını örten kılıf, ağrı duygusundan, ağrı liflerinden yana çok zengin bir dokudur. Bu dokunun kesilmesi ve akabinde dikilmesi hastada ameliyat sonrasında ağrı oluşturur. Özellikle dikişlerin köşelerde düğümlerin olduğu alanda daha noktasal ve yoğun bir ağrı olabilir.

Sezaryen sonrasında ağrının ikinci bir nedeni rahmin kasılmasıdır. Aynen normal doğumda olduğu gibi büyük olan rahim, kanamayı kesebilmek için kasılmaya başlar ve involüsyon adı verilen küçülme hareketi gerçekleşir. Bu sırada kanda yüksek dozda oksitosin hormonu salgılanır. Özellikle anne emziriyorsa oksitosin hormonu düzeyi daha da yüksek olacaktır. Bu, hasta tarafından karında bir toparlanma ve sertleşme ile birlikte kramp tarzında, karnında, belinde ve kasıklarda ağrı şeklinde algılanır.

Sezaryen sonrasında görülen ağrıların en sık üçüncü nedeni ise özellikle doğumdan 6 saat sonra başlayan ve ertesi gün daha yoğun olan gaz sancısıdır. Özellikle sezaryen genel anestezi ile yapıldıysa, bağırsak hareketleri ameliyat sırasında yavaşladığından ve bu durum ameliyat sonrasında da birkaç gün devam ettiğinden, gaz ve gaita (dışkı) çıkışında zorlanma, abdominal distansiyon adı verilen karında şişlik ve ağrı olacaktır. Bu, genellikle karında ve bazen de yansıması şeklinde özellikle hastanın sağ omzunda ağrı olabilir.

Bütün bu ağrılarda uygun medikal tedavi ile ağrı sorununu çözmek ve hastanın bu dönemi çok daha ağrısız geçirmesini sağlamak mümkündür.

Etiketler: , , , , , , , , , , ,

Kategori: Doğum Sonrası, Genel, Haberler