Ses Kısıklığı Nedir?

20 Mayıs 2015 Devamı

Yutak ile nefes borusu arasında gırtlak denen bölgede bulunan ses tellerinin çeşitli problemlerinden ortaya çıkan seste kalınlaşma , kabalaşma veya hiç çıkartılamama durumudur.

Sebepleri nelerdir?
Ses kısıklığının birçok sebebi vardır. Birçoğu önemli değildir ve kısa bir süre içerisinde kaybolur.

En çok raslanan sebepleri ; soğuk algınlığında, üst solunum yolu enfeksiyonlarında veya sesin fazla kullanılması sonucunda karşılaştığımız ses tellerinin şişmesidir.

Daha uzun süreli ses kısıklığı, çoğunlukla, sesin uzun süre, aşırı, yüksek tonda veya uygun olmayan bir şekilde kullanılması sonucu oluşur. Bu ses telleri üzerinde “şarkıcı nodülü” diye bilinen sert veya “polip” diye bilinen daha yumuşak kitlelerin oluşmasına sebep olur. Ses tellerindeki nodüller,oynarken seslerini yükselten çocuklarda da sık görülür. Bu nodüller ve polipler,çok nadir olarak ciddi durumlara dönüşür.

Ses kısıklığının diğer nadir sebepleri,alerji, tiroid problemleri, nörolojik problemler, ses telleri bölgesine travmadır.

Ses kısıklığını kimler tedavi edebilir?
Soğuk algınlığı veya nezlenin yol açtığı ses kısıklığı, çocuk doktoru tarafından değerlendirilebilir. Ses kısıklığı, belli bir neden olmadan iki haftadan daha uzun sürerse, kulak burun boğaz hastalıkları uzmanınca değerlendirilmelidir.

Ne zaman bir Kbb hekimine danışılmalıdır?
-Ses kısıklığı, iki haftadan uzun sürerse
-Ses kısıklığı ile beraber şu belirtiler de görülürse:
1.Nezle veya soğuk algınlığının oluşturmadığı ağrı olması ,
2.Tükrükle kan gelmesi ,
3.Yutma güçlüğü  olması ,
4.Boyunda şişlik  olması ,
5-Birkaç günden uzun süren, sesin tamamen kısılması veya hiç çıkmaması.

Nasıl tedavi edilir?
Tedavi, sebebe bağlıdır. Enfeksiyon kaynaklı  olanlarda uygun antibiyotik ve semptomatik tedavi genellikle yeterlidir.  Çoğu ses kısıklığı tedavisi , ses istirahati ve sesin kullanımının değiştirilmesi ile yapılır. Hekim, sesin nasıl kullanılacağını belirtebilir, ses tedavisi ile uğraşan özel kişilere sevk edebilir veya “nodül, polip” gibi belirgin hastalıkların varlığında operasyon yapabilir. Sigara dumanından uzak durulması konusunda uyarılır. Bol sıvı alımı çok faydalıdır.

Hafif ses kısıklığımı önlemek ve tedavi etmek için ne yapılabilir?
-Sigara dumanı bulunan yerlerden uzak durulmalı,
-Bol su veya sulu şeyler içilip yenilmeli,
-Solunan hava nemlendirilmeli,
-Ses uzun süreli zorlanmamalı.

Kategori: Uzm.Dr. Şükrü Çido, Yazarlar