Sağlıklı Gebelik İçin Babanın Yaşı

21 Ocak 2014 Devamı

Baba adayının yaşı arttıkça ve özellikle 45 yaşın üzerinde, spermlerin genetik yapısında değişiklikler oluşmakta ve yeni mutasyonlar ortaya çıkma riski de yaşa paralel olarak artmaktadır. Bu artış, bebekte “otozomal dominant” grupta yer alan genetik hastalıkların ortaya çıkma riskinde artışa neden olur. Bu grup genetik hastalıklara verilebilecek en iyi örnek akondroplazi adı verilen bir genetik hastalıktır.Cücelik şeklinde seyreden ve nadir görülen bu hastalık özellikle 50 yaş üzerindeki baba adaylarında daha da artmaktadır.
Artan baba yaşına bağlı olarak gelişen sperm kalitesindeki bozulmaların sonucu olarak ‘boş gebelik’ veya blighted ovum olarak isimlendirilen ve düşükle sonuçlanan bir anormal gebelik gelişme olasılığı da artmaktadır. Ayrıca artan baba yaşı ile birlikte mol gebeliği görülme sıklığında anlamlı artışlar görülmektedir.

Özellikle 55 yaşın üzerinde yaşlı baba sperminin döllenme kusuruna bağlı olarak Down sendromu riskini arttıracağı iddia edilse de yeterli kesin bilgi yoktur.Bu sebepten dolayı baba yaşına bağlı amniosentez önerilmemektedir.

Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler