Okul Başarısının Sırrı: OYUN

05 Ocak 2016 Devamı

Çocuklar hayata dair birçok şeyi, kuralları oyunla öğrenir birçok beceriyi oyun sayesinde kazanır.
Öyle bir iş düşünün ki hem yapmaktan muazzam bir keyif alıyorsunuz hem de size sosyal, psikolojik ve fiziksel artılar sağlıyor. İşte oyun çocuklar için tam da bu anlama geliyor. Oyun çocuklar için sadece bir vakit geçirme aracı değil, aynı zamanda hayatın erken bir provası oluyor. Oyun içinde üstlendikleri rollerle gelecek için kendilerine bir yol çiziyor, sosyalleşmeyi, diğer insanlarla iletişim kurmayı, karşılaşabilecekleri olası sorunları çözmeyi, onlarla baş etmeyi öğreniyorlar.

Bunun yanı sıra çocuklar, kurallara uymayı, kazanmak için emek harcamayı, belli süreler belli bir konu üzerinde konsantre olmayı da yine oyun sırasında öğreniyor ve tüm bunları yaparken de eğleniyor. Yani sadece oyun deyip geçmemek gerekiyor, çocuğun başta okul başarısı olmak üzere, tüm hayattaki başarısı üzerinde oyunların büyük etkisi var.

İşte tüm bu sebeplerle özellikle okul öncesi dönemde çocukların oyun oynaması için fırsatlar yaratmak gerçekten çok önemli. Bu dönemde çeşitli kurslar, gruplar, derslerle çocuğu boğmak yerine en temel ihtiyacı olan oyun ihtiyacını gidermeye çalışmak ilk önceliğiniz olmalı. Bunun için mutlaka pahalı oyuncaklara ihtiyacınız yok. Çocuğun yaratıcılığını geliştirecek, ilgisini çekebilecek basit malzemeler ama en önemlisi de anne baba olarak sizin ayıracağınız kaliteli zamanlar yeterli olacaktır.

Uzun nasihatlerinizle çocuğunuza öğretemeyeceğiniz birçok olumlu davranışı oyunların içinde ne kadar kolay öğrendiklerini görünce şaşıracaksınız.

Çocukların oyun ihtiyaçları yaşlarına göre farklılaşır çünkü her oyun türünün çocuğa kazandırdıkları farklıdır.

  • Kukla, bebek ya da peluş hayvanlarla, onları canlandırarak oynadıkları oyunlar iletişim becerilerini geliştirir.
  • Bloklar ve legolar karar verme, seçme, dengeleme, konsantrasyon becerilerini artırır.
  • Yap-bozlar çocuklara deneyip yanılmayı, sonra tekrar denemeyi öğretir. Parçalardan bütünü görme yeteneği kazandırır.
  • Futbol, basketbol, voleybol gibi takım oyunları çocuğa bir takımın parçası olmayı, diğerleriyle beraber uyum içinde hareket etmeyi öğretir.
  • Resim çizmek ya da boya yapmak çocuğunuzun ince motor gelişimini olumlu yönde etkiler. Kalem tutma, makas kullanma gibi becerilerini artırır.
  • Tüm bunlar ise çocuğunuzun okula başladığında daha başarılı olması için zemin hazırlar.

Son dönemde çocukların oyun deyince anladıkları ne yazık ki geleneksel oyunlardan çok bilgisayar ya da akıllı telefon ve tabletlerden oynadıkları sanal oyunlar oluyor. Ekran karşısında geçirilen sınırlı bir zaman çocuklarda el-göz koordinasyonu ve bazen de hayal gücünün gelişimine az miktarda yarar sağlayabiliyor ama zararlarını göz önünde bulundurmak da gerekiyor.

Bilgisayarı arkadaşlarına tercih eden çocuklarda iletişim becerileri ve dil gelişimi ciddi anlamda zayıflıyor, oynadıkları oyunlar şiddet içeriyorsa saldırganlaşıyorlar. Dolayısıyla yeni nesil sanal oyunlar geleneksel oyunların yerini asla doldurmuyor.

Anne babaların en sık yaptığı hatalardan biri de okula başlayan çocuklarının oyun oynamayı bırakması ya da ciddi anlamda azaltması beklentisi içine girmek ve çocuğa bu yönde baskı yapmak. Oysa çocuğun oyun ihtiyacı okul dönemi başladığında bir anda bitmez. Sorumluluklarını aksatmadığı sürece bırakın çocuğunuz oyun oynamaya devam etsin. Bu çocuğun deşarj olmasını, enerjisini boşaltmasını dolayısıyla da derslerine daha rahat konsantre olmasını sağlayacaktır.

Kategori: Genel, Haberler, Oyun&Oyuncak