Neşe Erberk Okul Öncesi Dönemin Önemini Anlatıyor!

24 Şubat 2014 Devamı

Biz bu sene ilk ilk okulumuzu açtığımız için okul öncesi eğitimin birinci sınıflardaki etkisini çok daha rahat gözlemleyebildim.
Bizim farklı okullarımızdan mezun olup, okul öncesi hazırlık çalışması yapıp, birinci sınıfa başlayan çocuklar o kadar kısa sürede ilk okula adepte olabildiler ki anlatamam size.

Genelde ilk okul başlangıcında endişe vardır, kaygı vardır, adaptasyon sorunları yaşanır. Ama okul öncesi eğitim almış çocuklar hemen tamam biz büyüdük , okuma yazma öğrenmek istiyoruz deyip daha şevkle öğrenmeye açık oluyorlar.

Verilen bilgileri, çok daha hızlı kapabiliyorlar ve daha hızlı uygulayabiliyorlar. Dolayısıyla kalem tutmada, yazmayı öğrenmede inanılmaz kolaylık yaşıyorlar. Kendilerine güven de duydukları için yeni bilgilere daha çabuk alışabiliyor ve uygulayabiliyorlar.

Okul Öncesi Döneme Kaç Yaşında Başlamak İdeal
Biz artık 3 çok geç diyoruz. Doğal olanı 3 yaşta başlanıyor. Fakat şu anki dönemin çocukları o kadar gelişime hazırlar ki 1,5 yaşında oyun grupları ile çalışmalara başlatıyoruz ve çok güzel sonuçlar alıyoruz.

1,5-3 yaş dediğimiz oyun gruplarında çocuklar önce bulundukları ortama güven duymayı arkadaşlarını tanımayı, öğretmenine güven duymayı öğreniyorlar ve daha sonrada yetenek geliştirme programımızdan son derece rahat bir şekilde faydalanmaya açık oluyorlar.

Okul Öncesi Döneminde Eğitim Alan Çocuklarda Nasıl Değişim Oluyor?
İlk değişim çocuğun güven duygusunun gelişmesi oluyor. Kendinin hangi konularda daha yetenekli olduğunu fark edebiliyor. Bu farkındalık sayesinde uygulamaları daha çok yapabiliyor. Kendini daha iyi ifade edebiliyor. İfade ederken yaratıcılığını ortaya koyabiliyor. Sosyal becerileri gelişebiliyor. Genelde okula daha utangaç olarak başlayan çocuklarımız kısa bir süre sonra arkadaşları ile paylaşabilen, kendini ifade ederken daha rahat daha öz güven ile ifade edebilen, daha önce içine kapanıkken kendini daha özgürce ifade edebilen, bireyler olmaya başlıyorlar.

Daha sonra konularla ve kavramlarla ilgili bilgileri artıyor. Çok az bilgi sahibi iken daha fazla kelime dağarcığı oluşuyor. Yabancı dil bilmezken bi bakıyorsunuz iki üç cümle ile ifade edebilecek düzeyde konuşabiliyor öğretmenleri ile. Bütün bunlar onların öz güvenini ve yaratıcılığını ortaya koymasında çok güzel çalışmalar oluyor ve ilerlemeler oluyor.

Çocukların El Becerilerini, Zeka gelişimini ve Sosyalleşmesini Geliştirmesi İçin Okul Öncesi Eğitimde Neler Yapılıyor?

Klasik anaokullarında daha farklı bir program uygulanıyor ama bizim okullarımızda bir yetenek geliştirme programı uygulanıyor. Çünkü burada amaç çocukların hangi konulara ilgi ve yeteneği varsa onu keşfedip daha sonrada onunla ekstra bir çalışma yaparak yönlendirmek ve gelecekte ah keşke demeyen mutlu bireyler yetiştirebilmek. Burada da önemli olan çocukların hem sosyal gelişimini geliştirerek hem küçük ve büyük kas gelişimlerini geliştirebilmek. Duygusal olarak onları kendilerine güvenen ayakları üzerinde duran çocuklar haline getirebilmek. İçlerindeki ilgiyi,yeteneği ve enerjiyi ortaya çıkarabilen çalışmalar yapabilmek. Bunun içinde her yaş grubunun ayrı bir programı oluyor.

Okul Öncesi Eğitim Alan Çocuklar İle Almayanlar Arasında Nasıl Bir Fark Gözlemleniyor?
Okul Öncesi eğitimi almış çocuklar ilk okula başladıklarında zaten öz bakım becerilerini geliştirmiş oldukları için tuvalet eğitiminde hazır oluyorlar hiç zorlanmamış oluyorlar. Kıyafet değişiminde çok rahatlar çünkü kendileri değiştirebiliyorlar. Yemeklerini kendileri kendilerine servis yapıp, kendileri yiyebiliyorlar.

Maalesef okul öncesi eğitim almamış çocuğumuz bu öz bakım becerilerinden yoksun oldukları için gerek tuvalet, gerek kıyafet değiştirme, gerek yemek konusunda inanılmaz zorluk yaşıyorlar ve okula gitmek istemiyorlar. Korkuyorlar endişe içinde oluyorlar. Yeni gelen bilgileri de alırken zorlanıyorlar çünkü oraya bir set koyuyorlar.

Okul Öncesi Eğitim İçin Ailelere Önerileriniz Neler?
Biz zaten sadece çocuğun eğitimine değil, ailenin de eğitimine destek oluyoruz. Aynı paralellikte devam etmesi gerektiği için 45 günde bir psikoloğumuzun seminerleri oluyor. Çocuk ve anne baba ilişkileri konusunda bir çok merak ettikleri konularda destek oluyoruz ve web sitemizde de bir takım bilgileri paylaşıyoruz.

Önemli olan anne babanın da farkındalığının gelişmiş olması ve çocuğun okulda yaptığı aktiviteleri takip edip bir kısmını da evde uygulaması. Çünkü çocuk o zaman gurur da duyuyor aa annem babam benimle paylaşabiliyor. Hep kaliteli zaman lafta kalmaması için sadece çocuğuna konsantre olarak başka hiçbir şeyle ilgilenmeden mesela telefonla, yemek yapmakla yada göz ucu ile televizyon izlemek değil sade ve sadece çocuğuna dikkatini vererek paylaşım yapmasını biz çok değerli buluyoruz. Çok kaliteli zaman geçirmekte bu oluyor. Ve her zaman farkındalıklarının gelişmiş olmasını istiyoruz anne babalardan.

Kategori: Soru-Cevap