Mutlu Bir Aile İstiyorsan Dikkat Etmeniz Gerekenler

17 Şubat 2014 Devamı

Psikolog Havva Koyuncu-Gümüş, eşler arasında sağlıklı iletişim için üslubun önemine dikkat çekti.

Problemleri dile getirirken ‘sen’ ile başlayan karşı tarafı ayıplayıcı cümleler yerine rahatsızlığı ortaya koyan ‘ben’li cümleler kurma tavsiyesinde bulunan uzman, eşlerden birbirlerini çok iyi tanımalarını istedi. Baskın karakterli kadınları da uyaran Koyuncu-Gümüş, bu konuda Hz. Muhammed (sav) ve onun ashabının örmek alınmasını önerdi. Psikolog Havva Koyuncu-Gümüş, eşlere aralarındaki sorunları çözerken ‘sen’li cümleler yerine ‘ben’li cümleler kullanmalarını tavsiye etti. Evliler arasında pozitif iletişim oluşması için karşı tarafın benliğini tehdit edecek şekilde ‘Sen bunu böyle yapıyorsun’ demenin yanlış olduğuna dikkat çeken psikolog, bunun yerine ‘ben’li cümleler kullanmayı tavsiye etti. Krefeld Kadın İnsiyatif Derneği Mosaik’in daveti üzerine kadınlara konuşan psikolog, ‘Pozitif İletişim=Mutlu Aile’ başlıklı seminerinde mutlu bir aile sahibi olmak isteyenlere ‘Üslubuna dikkat et’ tavsiyesinde bulundu. Eşlerin genellikle negatif duyguları kullanarak pozitif sonuçlar elde etmek istediğini, ancak bunun mümkün olmadığını dile getiren Koyuncu-Gümüş, ‘Sen bunu yapmazsan, ben de bunu yapmam’ gibi ifadelerin de negatif duyguları tetiklediğini söyleyerek evlileri uyardı. Son zamanlarda ‘Eşim beni anlamıyor’ifadesinin çok kullanılan bir klişe haline geldiğine de dikkat çeken psikolog, eşlerden birbirlerini çok iyi tanımalarını istedi. Koyuncu-Gümüş, “Bunun için de eşimizin neye önem verdiğini, isteklerini, beklentisini bilmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

KADINLAR ‘EVET’İN GÜCÜNÜ KEŞFETMELİ
Aynı zamanda aile danışmanı olan Havva Koyuncu-Gümüş evli kadınlara eşleriyle olan iletişimi pozitif bir şekilde sürdürebilmeleri için ‘evet’ kelimesinin gücünü keşfetmelerini önerdi. Uzman, yeni bir araba alma fikriyle gelen kocaya, negatif bir cevap vermektense, ‘evet, fakat’lı bir cümle kurmanın daha yapıcı olacağına işaret etti. Modern hayatın verdiği özgüvenle günümüz kadınlarında dominantlığın sıklıkla gözlemlendiğine de değinen Koyuncu-Gümüş, bu konuda ‘Peygamberimiz (sav)’ ve sahabelerinin örnek alınması gerektiğini söyledi.

Baskın karaktere sahip evli kadınlara seslenen uzman, “İnsan bir basamak aşağıda durabilirse direkt meyvesini de alabilir.” şeklinde konuştu. İletişimin güçlenmesi adına aile içinde sosyalleşmenin de önemli olduğuna değinen uzman, haftada bir kez ortak bir faaliyette bulunmayı, mümkünse aile toplantıları düzenlenmesini önerdi. Tartışmaların da bilhassa çocukların yanında yapılması gerektiğini savunan Gümüş, doğru bir üslup seçildiği takdirde çocuğa bu sayede insanların birbirine muhtaç olduğu sinyalinin verilebileceğini ifade etti.

Psikolog, her tartışmanın aynı gün olmasa da muhakkak sonuçlandırılması gerektiğini, sonuçlandırılmayan tartışmaların çocukta dikkat eksikliğine ve hiperaktiviteye neden olacağını dile getirdi.

Kategori: Genel, Haberler