Kemik Gelişimi İçin Çoçuğu Güneşe Çıkarın

19 Mayıs 2015 Devamı

Yaşla birlikte artış gösteren D vitamini eksikliği, son yıllarda gençlerde ve çocuklarda da sık görülmeye başlandı.

Gıdalarla birlikte kısmen alınmasına rağmen asıl kaynağı güneş olan D vitamini eksikliğini tedavi etmek için günün belirli saatlerinde güneşe çıkılması gerektiği bildirildi. Son yıllarda D vitamini eksikliğinin yalnız yaşlılarda değil neredeyse her yaşta görüldüğünü söyleyen uzmanlar; Bunun en önemli sebebi kapalı ortamlarda yaşıyor olmamız. Yoğun iş ortamı, insanların dışarı çıkacak vakit bulamaması, çocukların sürekli evde zaman geçirmeleri, bilgisayar ve tabletleri sokak oyunlarına tercih etmeleri nedeniyle güneş ışınlarına maruziyeti ciddi anlamda azaltıyor.

D vitamini eksikliğinin çocuklarda kemik gelişimini olumsuz etkilediğini erişkinlerde ise bağışıklık sisteminden, damar sertliğine ve depresyona kadar çok sayıda hastalığa yol açtığın, çocuklarımızı bilgisayar başından kaldırıp parka, deniz kenarına çıkarmak gerekir.

D VİTAMİNİ TAKVİYESİ
Günlük D vitamini ihtiyacının çocuklarda 400, erişkinlerde ise 600-800 ünitedir. D vitamininden en zengin yiyecekler yağlı balıklardır. Ayrıca yumurta, et gibi diğer besinlerde de bulunmaktadır. Besinler tek başına ihtiyacın tamamını karşılayamazlar. Vitamin D’nin ana kaynağı, güneşli havalarda ultraviole ışınları ile cildimizde sentezlenmesidir. Bu yeterli değilse ucuz ve ulaşılabilir destek ilaçları ile mutlaka doktora danışarak D vitamini takviyesi yapılmalıdır. D vitamini için riskli gruplar, bebekler ve 5 yaşın altındaki çocuklar; gebe veya emziren kadınlar; 65 yaş üstündeki kişiler; gün boyu kapalı ortamlarda çalışanlar ve cilt rengi koyu olanlardır.

GÜNEŞ KREMİ KULLANIRKEN BUNA DİKKAT!
Yüksek koruma faktörlü kremlerin D vitamini sentezini azalttığını, artmış bir kanser riskine karşı dikkatli olmak gerekiyor. Sabah 11.00’den önce ; öğlen 15.00’ten sonra dışarıda kol bölgelerine güneş kremi sürmemeyi öneriyoruz.

Kategori: Bebeğim, Çocuğum, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik